Na hlavný obsah

Internet zaplnili správy o rôznych hlasovacích podvodoch v prvom kole prezidentských volieb. Ide o hoaxy

Venovali sme sa aj hoaxu, ktorý šírila jednota dôchodcov.

Internet zaplnili správy o rôznych hlasovacích podvodoch v prvom kole prezidentských volieb. Ide o hoaxy
Členovia volebnej komisie po zatvorení volebnej miestnosti v Nitre otvárajú volebnú urnu a následne sčítajú hlasovacie lístky. Foto: SITA/Martin Havran

Zo šírenia nepravdivých správ o hlasovacích podvodoch sa po akýchkoľvek voľbách stala na sociálnych sieťach stálica. Takéto hoaxy sa objavili aj po prvom kole prezidentských volieb. V rubrike Overovňa o nich povedal viac technologický novinár Martin Hodás.

Tvrdenia poukazovali na údajné nezrovnalosti pri sčítavaní hlasov. Napríklad, že jeden kandidát mal pri takmer všetkých sčítaných okrskoch o niekoľko stotisíc menej hlasov, ako o niekoľko minút neskôr. Avšak pri konkrétnych číslach, ktoré sa v týchto príspevkoch na sociálnych sieťach objavujú, ide o výmysly.

„V reálnom čase sme ich mohli sledovať počas volebnej noci a zaznamenané nie sú len štatistickým úradom, ale aj v archívoch jednotlivých televízií, ktoré ich prezentovali v ich priamych prenosoch z volieb. Navyše, okrskové zápisnice sú dostupné aj verejnosti a akékoľvek nezrovnalosti sa tak dajú spätne preveriť,“ skonštatoval Hodás.

Objavili sa aj spochybnenia elektronického hlasovacieho systému. Obavy podľa technologického novinára nie sú na mieste. Lístky sa totiž aj naďalej kontrolujú a sčítajú ručne. Elektronicky prebieha len zadávanie zápisníc z jednotlivých okrskov. Aj tu platí, že akékoľvek nezrovnalosti sa dajú spätne dohľadať z fyzických zápisníc.

R. Huliak o ESETe

Ďalej sa na sociálnych sieťach vo veľkom skloňuje celosvetovo úspešná slovenská firma ESET. Aj poslanec Rudolf Huliak (SNS) v televízií Markíza otvorene povedal, že má obavu z toho, že práve ESET spočítava voľby. Neexistuje však žiadny dôvod na šírenie nedôvery.

ESET nemá s hlasovaním nič spoločné. Firma vyvíja bezpečnostný softvér, nie softvér pre spočítavanie hlasov alebo ich spracovávanie.

„Huliak nepravdivo tvrdil, že ESET tento rok prvý raz spočítava hlasy v prezidentských voľbách. Štatistický úrad pritom len nedávno potvrdil, že za ostatných desať rokov žiadny softvér od ESETu nepoužíval a nepoužíva ho ani v týchto voľbách,“ vysvetlil Hodás.

Hoax jednoty dôchodcov a kroky víťaza

Jednota dôchodcov Slovenska v deň volieb začala šíriť správu o kopírovaní volebných lístkov. Ide taktiež o hoax. Nepravdivé tvrdenie totiž vyvrátilo ministerstvo vnútra už niekoľko dní predtým, ako ho začala šíriť Jednota dôchodcov na Slovensku.

Hlasovacie lístky majú ochranné prvky, ktoré zabraňujú ich falšovaniu a okrskové komisie sú zároveň školené na to, aby si prípadné pokusy o falšovanie všimli.

Veľa statusov sa objavuje na tému, čo spraví jeden z kandidátov po zvolení a čo nespraví ten druhý. Jednou zo správ je tvrdenie, že prezident môže premiérovi odobrať kompetencie v oblasti zahraničnej politiky, dohadovať zmluvy v mene Slovenskej republiky a takto ju napríklad pripraviť o právo veta v Európskej únii.

„To nie je pravda, pretože kompetencie prezidenta nesiahajú tak ďaleko, aby mohol napríklad zasahovať do obsahu medzinárodných zmlúv. Pokiaľ ide o spomínané právo veta, tak na jeho zrušenie by bol nielenže potrebný súhlas vlády a parlamentu, ale aj jednoznačný konsenzus naprieč všetkými štátmi EÚ, čo je v súčasnosti nereálne,“ dodal Hodás.

Tento obrázok nemá vyplnený ALT popisok, jeho názov je image-4-1150x224.png

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko