Na hlavný obsah

Nie vždy o hlave štátu rozhodovali občania. Čo znamená priama voľba prezidenta a odkedy u nás platí?

Prvým priamo zvoleným prezidentom SR bol Rudolf Schuster.

Nie vždy o hlave štátu rozhodovali občania. Čo znamená priama voľba prezidenta a odkedy u nás platí?
Volič vhadzuje obálku s hlasovacím lístkom do volebnej schránky. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Občania Slovenskej republiky si svojho prezidenta volili priamo až od roku 1999. Dovtedy o budúcom prezidentovi krajiny rozhodovali poslanci Národnej rady (NR) SR.

Prvým priamo zvoleným prezidentom SR bol Rudolf Schuster. K volebným urnám vtedy prišlo historicky najviac voličov. Volebná účasť pri prvom kole volieb bola 73,89 percenta, pri druhom dokonca 75,45 percenta.

Presunutím výberu z nepriamej voľby prezidenta SR na priamu sa zmenil aj okruh tých, ktorí majú oprávnenie navrhovať kandidátov na prezidenta.

Majú ho najmenej pätnásti poslanci NR SR, no kandidáta na prezidenta môžu navrhnúť aj občania SR, a to na základe petície podpísanej najmenej pätnásťtisíc občanmi.

Oba návrhy – poslanecké aj občianske – sa odovzdávajú predsedovi parlamentu najneskôr 21 dní od vyhlásenia volieb. Predseda parlamentu vyhlasuje termín prvého kola priamej voľby hlavy štátu tak, aby sa uskutočnilo do 60 dní odo dňa ich vyhlásenia.

Dve kolá volieb prezidenta SR

Za prezidenta je v prvom kole zvolený kandidát, ktorý získa nadpolovičnú väčšinu platných hlasov všetkých oprávnených voličov. Právo voliť prezidenta majú občania SR, ktorí v deň volieb dovŕšili 18 rokov veku a zdržiavajú sa v deň voľby na území Slovenska.

Ak ani jeden z kandidátov nezíska potrebnú väčšinu hlasov, do štrnástich dní sa koná druhé kolo volieb. Do neho postupujú dvaja kandidáti, ktorí získali najväčší počet hlasov v prvom kole.

Prezidentom sa v druhom kole stane ten kandidát, ktorý získal najväčší počet platných hlasov zúčastnených voličov. Oproti prvému kolu ide teda o posun z absolútnej na relatívnu väčšinu.

Tento spôsob voľby má zabezpečiť, že sa hlava štátu zvolí vždy a nestane sa, že krajina zostane bez prezidenta. Odkedy sa voľba prezidenta SR zmenila na priamu, ešte sa nestalo, že by sa prezidenta podarilo zvoliť v prvom kole.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko