Na hlavný obsah

Odborníci očakávajú pokles úrokov na hypotékach, zvýšiť sa má aj záujem o menšie byty

Trh s realitami sa začína prebúdzať.

Odborníci očakávajú pokles úrokov na hypotékach, zvýšiť sa má aj záujem o menšie byty
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Trh s realitami sa začína prebúdzať. Odborníci očakávajú aj pokles úrokov na hypotékach. Prvé známky oživenia prišli už pred koncom vlaňajška.

Minulý rok sa najviac predávali veľké štvorizbové byty. „Tieto byty sa predávali veľmi dobre z toho dôvodu, že často ich kupovali ľudia, ktorí neboli ovplyvnení úrokovými sadzbami a kupovali ich často ako hotovostné,“ hovorí výkonný riaditeľ spoločnosti BuiltMind Martin Decký.

Analytici momentálne očakávajú, že sa v tomto roku zvýši záujem aj o menšie byty a záujem o veľké byty pretrvá. Väčšina opýtaných by zatiaľ s kúpou bytu čakala.

Vývoju realitného trhu sa v Správach RTVS venovala redaktorka Natália Krížová:

Podľa spoločnosti, ktorá sa venuje dátovým analýzam, sa dá očakávať pokles úrokových sadzieb počas tohto roka o jeden až jeden a pol percentného bodu. K prvému poklesu úrokov by mohlo dôjsť už v júni.

„Tieto dáta nám indikujú, že do roka by sme sa mali dostať na nejaké tri až 3,5 percenta. A sú určované expertami, ktorí sa naozaj zaoberajú tým, že monitorujú makroekonomickú situáciu,“ vysvetlil Decký.

Ceny môžu opäť rásť

S klesajúcimi úrokovými sadzbami experti očakávajú, že byty budú atraktívnejšie, čo znamená zvýšenie záujmu o ich kúpu aj možný rast cien.

„Kým neuspokojíme dopyt a neuspokojíme to, že ponuka narastie zásadným spôsobom, tak ceny nebudú mať dôvod ani klesať, ani sa nejako stabilizovať a stagnovať. Ale budú mať rastúcu tendenciu,“ ozrejmil expert na reality Michal Torous.

Priemerná cena štvorcového metra v Bratislave predstavuje momentálne päťtisíc eur.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika