Na hlavný obsah

Oficiálny plagát olympijských hier v Paríži vyvolal vlnu kritiky. Politici hovoria o nedostatku národnej hrdosti

Autor na kresbe plagátu strávil dvetisíc hodín.

Oficiálny plagát tohtoročných letných olympijských hier v Paríži vyvolal deň po svojom zverejnení vo Francúzsku živú polemiku.

Na sociálnych sieťach a v médiách farebnú upútavku na tento športový sviatok kritizovali za to, že na plagáte nie je ani jedna francúzska vlajka alebo že kríž na Invalidovni nahradil hrot. Plagát vo veľkom kritizovali pravicoví politici, uvádzajú médiá.

Celú plochu plagátu husto pokrývajú detailné kresby centra Paríža, športovísk, pamiatok, rieky a ľudí. Celej spleti dominuje Eiffelova veža, na ktorej je napísané 33. olympiáda.

Návrhár Ugo Gattoni do nej zakomponoval aj červenú čiapku, maskota hier, obrovské medaily a francúzsku akrobatickú letku Patrouille de France.

Organizátori plagát odhalili v pondelok (4. 3.) večer. Pozostáva z diptychu, ktorý má čiastočne prilákať ľudí na olympijské hry a čiastočne na paralympijské hry. Gattoni na ňom pracoval šesť mesiacov, pričom na samotnej kresbe strávil dvetisíc hodín.

Nedostatok národnej hrdosti

Francúzski politici, či už z opozičnej pravice, alebo z krajnej pravice, zhodne kritizujú údajný nedostatok národnej hrdosti a opustenie kresťanského symbolu kríža na plagáte.

„Prečo nie je na streche Invalidovne kríž? Prečo tam nie je francúzska vlajka? Aký zmysel má usporiadať olympijské hry vo Francúzsku, ak sa to deje za cenu toho, že sa skrýva, kto sme?“ pýtala sa Marion Maréchalová, ktorá vedie kandidátsku listinu krajne pravicovej strany Reclaim! (Reconquete!) do Európskeho parlamentu.

Líder Národného združenia (RN) Jordan Bardella hovorí o „nenávisti voči našej vlastnej trikolóre, o narúšaní nášho kresťanského kultúrneho dedičstva“.

Nemôžeme sa zapáčiť všetkým

Republikán François-Xavier Bellamy povedal, že katedrála nie je strechou supermarketu, ale kaplnky. Preto podľa neho treba s týmto symbolom zaobchádzať primerane, informoval portál France Info.

„Keby to bolo logo na jednofarebnom pozadí, nikto by o našom plagáte nehovoril. V našich plagátoch je trochu bláznovstva. Nemôžete sa zapáčiť všetkým, ale dúfam, že väčšine sa bude páčiť,“ povedal pre televíziu BFM TV Joachim Roncin.

Rocin má na starosti dizajn parížskych olympijských hier a bol zadávateľom plagátu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet