Na hlavný obsah

Potrebujete na to, aby ste odvolili, bezbariérový prístup? Zisťovali sme, aké sú vaše možnosti

Voliči sa často stretávajú s bariérami už pri vstupe do volebných miestností.

Potrebujete na to, aby ste odvolili, bezbariérový prístup? Zisťovali sme, aké sú vaše možnosti
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Prezidentské voľby nás čakajú o necelé dva týždne. Keďže nie všade je vstup do volebných miestností bezbariérový, v našom predvolebnom manuáli sa dozviete, ako v takomto prípade odovzdať svoj hlas.

Voliči sa často stretávajú s bariérami už pri vstupe do volebných miestností. V mnohých prípadoch musia zdolať aj niekoľko desiatok schodov.

Tomu, ako môžu odvoliť občania so zdravotným postihnutím sa venoval volebný manuál zo Správ RTVS:

Ak nie je v budove výťah, komisárka pre osoby so zdravotným postihnutím odporúča zabezpečiť schody nájazdovou rampou. Ľudia na invalidnom vozíku môžu mať problém aj s prechodom cez úzke dvere a s pohybom v malých miestnostiach.

Ak budovy, v ktorých sú volebné miestnosti, nebudú napriek odporúčaniam spĺňať kritériá bezbariérovosti, voliči môžu požiadať volebnú komisiu o prenosnú schránku.

Pomôcť môže aj iný volič

„Odporúčali by sme aspoň zabezpečiť napríklad dobrovoľníkov, ktorí by stáli pred vstupom do takejto budovy a mohli by pomáhať voličom so zdravotným postihnutím alebo mu možno môže pomôcť aj s tým, že mu pomôže prekonať nejakú tú bariéru,“ uviedla hovorkyňa Úradu komis. pre osoby so zdrav. postihnutím Elena Koritšánska.

Osoby so zdravotným postihnutím si na pomoc do volebnej miestnosti môžu zavolať aj blízku osobu. Musia to však oznámiť volebnej komisii.

Ak osoba so zdravotným obmedzením nemôže sama vložiť obálku do volebnej schránky, môže jej pri tom pomôcť aj iný volič, ktorý sa bude práve nachádzať vo volebnej miestnosti.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko