Na hlavný obsah

Rusko je pripravené na jadrovú vojnu, vyhlásil Vladimir Putin. Spojeným štátom zanechal odkaz

Putin tiež tvrdí, že nie všetko k jadrovej vojne speje.

Rusko je pripravené na jadrovú vojnu, vyhlásil Vladimir Putin. Spojeným štátom zanechal odkaz
Na snímke ruský prezident Vladimir Putin. Foto: TASR/AP

Rusko je podľa prezidenta Vladimira Putina z vojensko-technologického hľadiska pripravené na jadrovú vojnu. Keď bude ohrozená jeho existencia, je tiež pripravené jadrové zbrane použiť. Uviedla to v stredu (13. 3.) agentúra Reuters s odvolaním sa na rozhovor ruskej hlavy štátu s agentúrou RIA Novosti.

Podľa agentúry zároveň Putin povedal, že nie všetko k jadrovej vojne speje. Tiež podľa neho zatiaľ nikdy nevznikla potreba nasadiť atómové zbrane vo vojne na Ukrajine.

Putin tiež povedal, že ak Spojené štáty uskutočnia jadrové testy, Rusko môže urobiť to isté. Zároveň USA odkázal, že ak sa americkí vojaci objavia na Ukrajine, Rusko k nim bude pristupovať ako k intervenčným silám.

Sedemdesiatjedenročný politik v rozhovore tiež tvrdil, že Rusko je pripravené rokovať o Ukrajine, ale len ak budú rozhovory založené na „realite“.

Putin aj ďalší ruskí predstavitelia o možnosti použitia jadrových zbraní v súvislosti s vojnou, ktorú Rusko rozpútalo pred viac ako dvoma rokmi, hovoria opakovane. Krátko po invázii Ukrajiny Putin nariadil uviesť ruské jadrové sily do vysokého stupňa bojovej pohotovosti.

Minulého roka navyše nechal rozmiestniť jadrové zbrane v susednom Bielorusku. Pozastavil tiež účasť Ruska na dohode Nový ŠTART, ktorá obmedzuje počet jadrových hlavíc a ich nosičov.

Americký prezident Joe Biden v súvislosti s krokmi Ruska vo februári hovoril o tom, že sa „vždy musíme obávať jadrového konfliktu“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet