Na hlavný obsah

Severokórejský líder Kim Čong-un dohliadal na cvičenie delostreleckých jednotiek

Cvičenie malo preveriť možnosti nových balistických rakiet.

Severokórejský líder Kim Čong-un dohliadal na cvičenie delostreleckých jednotiek
Na snímke líder KĽDR KIm Čong-un dohliada na delostrelecké cvičenia. Foto: ČTK/AP

Severokórejský vodca Kim Čong-un v pondelok (18. 3.) dohliadal na cvičenie delostreleckých jednotiek na západe krajiny. Jednotky zapojené do cvičenia „novo vybavili superveľkými“ odpaľovacími zariadeniami, informovala v utorok (19. 3.) severokórejská štátna tlačová agentúra KCNA.

Cvičenie malo podľa KCNA preveriť skutočné bojové možnosti nových balistických rakiet kalibru 600 milimetrov a tiež morálku a pripravenosť obsluhy. Súčasťou cvičenia bola aj simulácia vzdušného výbuchu strely nad vopred určeným cieľom. Jednotky podľa Kima preukázali vynikajúcu bojovú pripravenosť.

Severokórejská správa o cvičení prichádza deň po tom, ako Južná Kórea a Japonsko oznámili, že KĽDR odpálila niekoľko balistických rakiet krátkeho doletu do mora. Bol to jej prvý takýto raketový test za posledné približne dva mesiace.

Testy i cvičenia uskutočnili v čase, keď je na návšteve Južnej Kórey americký minister zahraničia Antony Blinken a tiež krátko po tom ako sa skončil rozsiahle desaťdňové cvičenia americkej a juhokórejskej armády v oblasti.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet