Na hlavný obsah

Slová pápeža o Ukrajine vyvolali vo svete rozruch, hovorca Vatikánu reaguje

Pápežov postoj k Ukrajine sa vraj nemení.

Slová pápeža o Ukrajine vyvolali vo svete rozruch, hovorca Vatikánu reaguje
Pápež František Foto: TASR/AP

Pápež František v rozhovore pre švajčiarsku televíznu stanicu nežiada Ukrajinu, aby sa vzdala. Vyzýva skôr na prímerie a odvahu na rokovania, uviedol v nedeľu (10. 3.) hovorca Vatikánu Matteo Bruni. Celý rozhovor má byť odvysielaný neskôr tento mesiac, úryvok z neho však bol zverejnený už v sobotu (9. 3.) a vyvolal vo svete zmiešané reakcie.

V rozhovore sa Františka pýtali na jeho postoj k diskusii medzi tými, ktorí tvrdia, že Ukrajina by sa mala vzdať, keďže nebola schopná odraziť ruské sily, a tými, ktorí tvrdia, že by to legitimizovalo kroky najsilnejšej strany. Novinár, ktorý viedol rozhovor, v otázke použil výraz „biela vlajka“.

„Na inom mieste v rozhovore sa hovorí o inej situácii konfliktu, ale s odkazom na akúkoľvek vojnovú situáciu, pápež jasne povedal: ‚Rokovania nikdy nie sú kapituláciou,'“ povedal Bruni o rozhovore Františka, ktorý viedol Lorenzo Bucella pre švajčiarsku televíziu RTS.

Reportáž o reakciách na pápežove vyjadrenia o Ukrajine pripravil do Správ RTVS redaktor Pavel Achs:

Biela vlajka

V rozhovore, ktorého celé znenie vzápätí zverejnil portál Vatican News, sa Buccella pápeža pýta: „Na Ukrajine niektorí vyzývajú na odvahu vzdať sa, na bielu vlajku. Podľa iných by to však legalizovalo silnejšiu stranu. Čo si o tom myslíte?“

„Je to jedna z interpretácií, to je pravda,“ povedal František podľa predbežného prepisu rozhovoru a čiastočného videozáznamu, ktorý v sobotu získala Reuters. „Myslím si však, že najsilnejší je ten, kto sa pozrie na situáciu, myslí na ľudí, má odvahu vyvesiť bielu vlajku a vyjednáva,“ povedal František a dodal, že rokovania by sa mali uskutočniť s pomocou medzinárodných mocností.

„Slovo vyjednávať je odvážne slovo. Keď vidíte, že ste porazení, že sa veci nevyvíjajú dobre, musíte mať odvahu vyjednávať,“ vyhlásil ďalej František.

„Pápežova nádej je a zostáva taká, akú v týchto rokoch vždy opakoval a nedávno zopakoval aj pri druhom výročí konfliktu: ‚Ako opätovne vyjadrujem svoju hlbokú náklonnosť k zmučenému ukrajinskému ľudu a modlím sa za všetkých, predovšetkým za množstvo nevinných obetí, tak prosím, aby sa našlo kúsok ľudskosti, ktorá by umožnila vytvorenie podmienok pre diplomatické riešenie pri hľadaní spravodlivého a trvalého mieru,'“ uzavrel podľa agentúry ANSA Bruni.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet