Na hlavný obsah

Spoločnosť je v otázke registrovaných partnerstiev párov rovnakého pohlavia rozdelená presne na polovicu

Vyplýva to z prieskumu agentúry MEDIAN SK pre RTVS.

Spoločnosť je v otázke registrovaných partnerstiev párov rovnakého pohlavia rozdelená presne na polovicu
Ilustračná snímka manželstva osôb rovnakého pohlavia. Foto: Unsplash

Spoločnosť na Slovensku je v otázke registrovaných partnerstiev párov rovnakého pohlavia polarizovaná. Ukazuje to volebný model, ktorý agentúra MEDIAN SK vypracovala exkluzívne pre RTVS.

Až 47 percent opýtaných respondentov si myslí, že takéto páry by mali mať možnosť uzatvárať registrované partnerstvá. Na druhej strane rovnako 47 percent si myslí, že takúto možnosť nemali mať.

Za registrované partnerstvá pre páry rovnakého pohlavia sú častejšie mladí ľudia vo veku od 18 do 29 rokov, vysokoškolsky vzdelaní ľudia alebo obyvatelia Bratislavského kraja.

Tento názor podľa agentúry MEDIAN SK takmer priamoúmerne klesá s výškou veku. Proti registrovaným partnerstvám sa totiž častejšie vyjadrujú ľudia starší ako 60 rokov.

S registrovanými partnerstvami tiež nesúhlasia ľudia s nižším dosiahnutým vzdelaním alebo ľudia žijúci v Prešovskom či Nitrianskom kraji.

Porovnanie s rokom 2022

V porovnaní so zisťovaním z roku 2022 volebný model ukazuje mierny pokles tých, ktorí tvrdia, že by páry rovnakého pohlavia mali mať možnosť uzatvárať registrované partnerstvá.

Na druhej strane sledujeme výraznejší nárast tých, ktorí si myslia, že túto možnosť páry rovnakého pohlavia určite mali mať. Výraznejšie však narástol aj podiel tých, ktorí deklarujú, že by túto možnosť páry mať určite nemali.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko