Na hlavný obsah

Slováci sa odkláňajú od tradičných zvykov. Státisíce obyvateľov žijú v rodinách bez manželstva

Ľudia, ktorí spolunažívajú, majú zväčša jedno alebo žiadne dieťa.

Slováci sa odkláňajú od tradičných zvykov. Státisíce obyvateľov žijú v rodinách bez manželstva
Ilustračná snímka. Foto: Pexels

Viac ako 400-tisíc obyvateľov Slovenska žije v rodinných domácnostiach, v ktorých partneri neuzavreli manželstvo. Za posledných 30 rokov zaznamenala slovenská rodina odklon od tradícií najmä v tom zmysle, že rodičovstvo už nie je spájané striktne s manželstvom.

Vyplýva to z publikácie Štatistického úradu (ŠÚ) SR s názvom Rodinné správanie populácie Slovenska. Informovala o tom hovorkyňa pre Sčítanie obyvateľov, domov a bytov 2021 Jasmína Stauder.

„V čoraz väčšej miere sa v spoločnosti tolerujú rôzne formy predmanželských párových spolužití. Tie sú vyhľadávané predovšetkým mladými slobodnými osobami. Ich primárnou funkciou je testovanie vzťahu pred uzavretím manželstva, no viaceré signály naznačujú, že mnohé z nich sú trvalejšieho charakteru a v podstate nahrádzajú funkcie manželského zväzku,“ uviedla Stauder. Kohabitácie sú obľúbené aj medzi rozvedenými a ovdovenými osobami

K 1. januáru 2021 bolo na Slovensku 133 498 domácností založených kohabitáciou heterosexuálneho páru, čo predstavuje 9,4 percenta z rodinných domácností, a v tomto type rodín žije 408 077 obyvateľov (7,5 percenta populácie SR).

Prevládajú starší druhovia s mladšími družkami

Rodiny založené kohabitáciou majú podľa ŠÚ najčastejšie jedno dieťa. Kohabitujúcich rodín s jedným závislým dieťaťom je 73-tisíc, čím tvoria viac ako polovicu (55 percent). Druhým najčastejším typom sú rodiny bez detí, ktorých je 50-tisíc, tvoria 37 percent.

Čo sa týka vekového rozdielu kohabitantov, vyše dvoch tretín párov tvoria starší druhovia s mladšími družkami, čo predstavuje 68 percent rodín.

Výsledky starších sčítaní ukazovali, že hlavnou skupinou osôb deklarujúcich spolužitie ako druh a družka boli rozvedení obyvatelia, ich podiely u mužov i žien sa pohybovali medzi 40 až 50 percentami.

„Sčítanie z roku 2021 ukázalo zmeny v štruktúre kohabitantov podľa rodinného stavu. Až 63 percent osôb v kohabitantskom vzťahu je slobodných. Rozvedené osoby tvoria podiel len okolo 27 percent a 7 percent osôb ešte svoje predchádzajúce manželstvo právne neukončilo a má rodinný stav ženatí/vydaté,“ priblížila Stauder.

Medzi kohabitujúcimi pármi prevláda vysoká miera homogamie v národnosti, ale aj otázke náboženského vyznania. Rovnaké najvyššie dosiahnuté vzdelanie má 49,3 percenta párov žijúcich v kohabitácii. Viac ako 58 percent rodín založených kohabitáciou žije v mestách.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko