Na hlavný obsah

Tréner Rakúska vylúčil pred duelom so Slovenskom z kádra troch reprezentantov, dôvodom bolo ich homofóbne správanie

Hráči po viedenskom derby spievali homofóbne chorály.

Tréner Rakúska vylúčil pred duelom so Slovenskom z kádra troch reprezentantov, dôvodom bolo ich homofóbne správanie
Na snímke tréner rakúskej futbalovej reprezentácie Ralf Rangnick. Foto: SITA/AP

Tréner rakúskej futbalovej reprezentácie Ralf Rangnick vyradil pred marcovým asociačným termínom z reprezentačného kádra troch hráčov. Dôvodom bolo, že minulý mesiac po viedenskom derby spievali homofóbne chorály.

Hráči Rapidu Viedeň Marco Grüll, Guido Burgstaller a Niklas Hedl neboli zaradení do Rangnickovej nominácii na medzištátne prípravné stretnutia proti Slovensku (23. marca v Bratislave) a Turecku (26. marca vo Viedni) po tom, ako ich nakrútili pri homofóbnom skandovaní po víťazstve nad Austriou Viedeň z 25. februára.

„Toto je niečo, čo nebudem tolerovať v tíme, kde som trénerom, či už je to v klube alebo v národnom mužstve,“ povedal Rangnick. O svojom rozhodnutí informoval v pondelok (11. 3.) večer na tlačovej konferencii, keď oznamoval nomináciu na spomínané zápasy.

Bývalý tréner Manchestru United a Lipska povedal, že vylúčenie tria hráčov nie je trvalé a ponechal otvorenú možnosť, že by mohli byť nominovaní na tohtoročné majstrovstvá Európy v Nemecku.

„V takom prípade očakávam, že chlapci budú brať tento problém vážne a pochopia, čo to znamená pre ľudí, keď sú takýmto spôsobom verejne urážaní alebo diskriminovaní,“ povedal Rangnick. Následne dodal, že s hriešnikmi mal vážny telefonický rozhovor.

Grüll, Burgstaller a Hedl boli medzi piatimi hráčmi Rapidu Viedeň, ktorých vedenie rakúskej I. bundesligy minulý týždeň potrestalo zákazom činnosti. Rovnaký trest dostal tiež výkonný riaditeľ Rapidu Steffen Hofmann. Trestu sa nevyhol ani asistent trénera Stefan Kulovits. Všetci sa navyše musia zúčastniť na prednáškach o problematike diskriminácie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport