Na hlavný obsah

Hovorca SFZ Čurný: Reprezentácia je pre Calzonu prioritou, odmietnuť Neapol by bolo kontraproduktívne

Calzonova motivácia v národnom tíme sa podľa neho nezmení.

Hovorca SFZ Čurný:  Reprezentácia je pre Calzonu prioritou, odmietnuť Neapol by bolo kontraproduktívne
Na snímke tréner slovenskej futbalovej reprezentácie Francesco Calzona. Foto: TASR

Tréner slovenskej futbalovej reprezentácie Francesco Calzona si vzal na plecia veľkú výzvu. Viesť národné mužstvo, ktoré čaká európsky šampionát a zároveň dostať Neapol vyššie z deviatej priečky v talianskej Serii A.

Kedy došlo k prvému kontaktu medzi Calzonom a úradujúcim talianskym majstrom, čo môže urobiť Slovenský futbalový zväz (SFZ) v prípade nedodržania dohodnutých podmienok či ako sa zmení Calzonov plat, prezradil v relácii RTVS :Šport 24 hovorca SFZ Juraj Čurný.

Plat sa mu nezmení

Neapol oslovil oficiálne Francesca Calzonu v nedeľu 18. februára v raňajších hodinách. Deň po tom, čo Neapol zachraňoval v talianskej Serii A remízu 1:1 v 90. minúte s FC Janov.

Následne Francesco okamžite kontaktoval prezidenta, s ktorým si v trojici aj s Marekom Hamšíkom, vyjasňovali či a za akých podmienok je to možné. Výsledkom je časovo limitovaný súhlas do konca Serie A alebo Ligy majstrov, v prípade, že by Neapol postúpil do finále.

„Zväz mohol striktne zamietnuť žiadosť Neapola. Myslím si však, že by to bolo kontraproduktívne, pretože za rok a pol sa v reprezentačnom tíme vytvorila veľmi prajná a vynikajúca atmosféra, čo sa prenieslo aj na ihrisko, a to sa svojím spôsobom prenieslo aj na tribúny,“ priblížil Čurný.

„Calzona si musí splniť všetky povinnosti, ktoré mu vyplývajú z platnej zmluvy. Zároveň bude k dispozícii na všetkých termínoch, ktoré medzinárodný futbalový kalendár má. Bude to kompletne celý marcový termín, k dispozícii bude aj na nominačnej tlačovej konferencii pred termínom,“ dodal.

„Keďže si bude plniť všetky povinnosti, ktoré mu vyplývajú zo zmluvy, logika mi hovorí, že má dostávať aj plat v zmysle zmluvy, ktorej podmienky si plní,“ ozrejmil.

V Neapole absolvuje rýchlokurz geniality

V prípade, že by podmienky nespĺňal, SFZ má právo kedykoľvek súhlas odňať. „Aj keď sa to môže zdať neuveriteľné, pre Calzonu je prioritou slovenská reprezentácia. Už od decembra s ním prezident rokoval o novej zmluve. Minulý týždeň bol viac dní na Slovensku. Na novej zmluve a podmienkach sa definitívne dohodli v piatok. Ak by mal nejaké zajačie úmysly, signály odniekiaľ, tak nevidím dôvod, prečo by predlžoval zmluvu do konca roka 2025,“ objasnil Čurný.

Ako tréner veľkoklubu, ktorý vedie celok aj v najprestížnejšej európskej klubovej súťaži Lige majstrov, nazbiera množstvo nových poznatkov.

„Všetky situácie, ktoré zažije v Taliansku na vlastnej koži, môže potom využiť aj na ME. Za tri mesiace absolvuje takzvaný rychlokurz geniality, čo pomôže aj slovenskej reprezentácii. Keď príde na Slovensko, určite sa bude chcieť odvďačiť aj slovenským fanúšikom za to, koľko dôvery mu dali, keď tím bodoval,“ dodal Čurný.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport