Na hlavný obsah

Má dohliadať, aby najcennejšie informácie o nás neboli zneužité. Úradu na ochranu osobných údajov však hrozí kolaps

Štvrtý rok nemá predsedu.

Má dohliadať, aby najcennejšie informácie o nás neboli zneužité. Úradu na ochranu osobných údajov však hrozí kolaps
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Má dohliadať na to, aby najcennejšie informácie o nás neboli zneužité. Realita je však taká, že Úrad na ochranu osobných údajov má vážne problémy. Upozorňujú na to experti aj samotná inštitúcia. Tá pred časom priznala, že je pred kolapsom. Štvrtý rok nemá predsedu, dostatok zamestnancov a chýbajú tiež peniaze. Vláda nateraz nepovedala, ako mieni pomôcť.

Úrad na ochranu osobných údajov je orgánom štátnej správy, ktorý vykonáva dozor nad ochranou osobných údajov.

„Činnosť úradu je z môjho pohľadu, ale aj teda z pohľadu celkovo odbornej verejnosti utlmená. Nerobí z nášho pohľadu také aktivity, ako robia iné dozorné orgány v iných európskych krajinách,“ skonštatovala advokátka a expertka na ochranu osobných údajov Lucia Semančínová.

Aké problémy má Úrad na ochranu osobných údajov v reportáži v relácii Aktuálne :24 redaktor RTVS Radoslav Šebo:

Na úrad sa môže obrátiť každý, kto má podozrenie, že bolo narušené jeho právo na ochranu súkromia alebo boli zneužité jeho osobné údaje. „Dá sa to oznámiť akokoľvek, elektronicky, písomne, cez Slovensko.sk. V súčasnosti už Úrad má k dispozícii aj nové formuláre na elektronickú komunikáciu,“ uviedla Semančínová.

Nezávislý advokát: Úrad má rezervy

O rezervách Úradu na ochranu osobných údajov hovorí aj ďalší nezávislý advokát so špecializáciou na túto oblasť Jakub Berthoty. Dokonca tvrdí, že podanie podnetu nemusí byť také jednoduché.

„V podstate bežný človek nevie na úrad podať kvalifikovaný návrh na začatie konania ochrany osobných údajov, ku ktorému potrebuje advokáta, a v podstate úrad z vlastného podnetu by mohol riešiť veci, ktoré sa hromadia: sťažnosti proti telemarketingovým volaniam, otravným telefonátom, esemeskám, e-mailom, ktoré vám chodia denne z neznámych adries, ale nerobí to,“ povedal.

Advokát zároveň poukazuje na to, že úrad vlani vydal viac ako 40 rozhodnutí a rozdával aj pokuty v priemernej výške dvetisíc eur, čo však podľa neho pre tých, ktorí pri spracovávaní osobných údajov pochybili, nie je dostatočne odstrašujúce.

„Ten úrad vysiela signály o pomoc, ten úrad vysiela signály, že je poddimenzovaný, že nemá rozpočet, že nemá ľudí a hlavne teda, že nemá vedenie, ktoré by ho nejakým spôsobom usmernilo,“ pokračoval Berthoty.

Štyri roky bez šéfa

Naposledy sa pokúsila nájsť šéfa úradu vláda v roku 2022, no nenašla ho, hoci kandidátov vypočula. Dočasne ho tak stále vedie podpredsedníčka. Problémy s fungovaním úradu priznala ten istý rok aj v správe o stave ochrany osobných údajov.

„Aktuálny stav a funkčnosť úradu preto nemožno vystihnúť inak než slovami ‚pred kolapsom‘,“ uviedol úrad v správe.

„Ak tam nie je vedenie, čo počujem prvýkrát, tak potom to buď značí o tom, že ten úrad je zbytočný, alebo to treba urýchlene riešiť. Takže ak tam štyri roky nie je vedenie, skôr to asi dokazuje to, že ten význam toho úradu asi taký veľmi nie je,“ myslí si Tomáš Taraba (SNS).

So žiadosťou o stanovisko a ďalšie informácie sme sa ešte minulý týždeň obrátili aj na úrad vlády. Doposiaľ sme stanovisko nedostali. Predsedu úradu volí a odvoláva Národná rada na návrh vlády.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko