Na hlavný obsah

V Baltimore začali s odstraňovaním trosiek zrúteného mosta

Katastrofa negatívne ovplyvní miestnych obyvateľov aj hospodárstvo.

V Baltimore začali s odstraňovaním trosiek zrúteného mosta
Uviaznutá nákladná loď pod časťou konštrukcie spadnutého mosta. Foto: TASR/AP

V americkom meste Baltimore sa v sobotu (30. 3.) začal zložitý proces odstraňovania trosiek Mosta Francisa Scotta Keya, ktorý sa tento týždeň zrútil. Zahynulo pritom šesť ľudí a zablokovala sa doprava v tamojšom rušnom prístave. Informovala o tom agentúra AFP.

Na presun jednej spadnutej časti mosta použijú obrovský plávajúci žeriav, ktorý dokáže zdvihnúť viac ako 100 ton nákladu.

„Toto je prvý z mnohých krokov do budúcnosti. Je to však obrovský míľnik na začiatku tohto procesu,“ povedal na tlačovom brífingu Paul Wiedefeld, minister dopravy štátu Maryland.

Tímy „otvoria dočasný kanál s obmedzeným prístupom“, ktorý umožní vplávať do oblasti viacerým remorkérom, nákladným riečnym člnom a iným plavidlám, aby sa urýchlila asanačná operácia, doplnil Wes Moore, guvernér štátu Maryland.

Nateraz lodnú dopravu v danom úseku rieky Patapsco zastavili. To ovplyvňuje tisíce prepravcov, pracovníkov prístavu a ďalšie osoby. Tisíce ľudí, ktorí bežne používali most každý deň, si musia tiež nájsť alternatívne trasy.

Regionálne vplyvy katastrofy

Odstránenie pokrútených oceľových zvyškov mosta a uvoľnenie kontajnerovej lode MV Dali, ktorá v utorok (26. 3.) stratila energiu a narazila do mostného piliera, čo vyvolalo rýchle zrútenie konštrukcie, je hlavnou prioritou miestnych orgánov. Tie totiž tvrdia, že katastrofa môže mať na regionálne hospodárstvo dlhodobý nepriaznivý vplyv.

„Tento kolaps priamo ovplyvnil prácu najmenej 8 000 pracovníkov v dokoch,“ povedal Moore. Guvernér si na úvod tlačovej konferencie uctil pamiatku šiestich cestárov – všetko latinskoamerických prisťahovalcov -, ktorí zahynuli, keď sa most zrútil do hlbokých vôd rieky.

Nájdené boli telá dvoch obetí, zatiaľ čo ďalšie štyri osoby boli vyhlásené za nezvestné a sú považované za mŕtve. Úrady pozastavili záchranné práce s tým, že voda – studená, tmavá a plná ostrých oceľových a betónových úlomkov – je zatiaľ pre potápačov príliš nebezpečná.

Štvorprúdový most s oceľovým oblúkom prepájal dolný tok rieky Patapsco a vonkajšiu časť baltimorského prístavu. Otvorili ho v roku 1977 a pomenovaný bol po básnikovi Francisovi Scottovi Keyovi (1779-1843), autorovi textu americkej hymny „The Star-Spangled Banner“ (Hviezdami posiata vlajka).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet