Na hlavný obsah

V Žarnovici zachránili jedinú plochú dráhu na Slovensku

Problémom boli bezpečnostné mantinely.

V Žarnovici zachránili jedinú plochú dráhu na Slovensku
Plochá dráha v Žarnovici. Foto: RTVS

V Žarnovici sa podarilo získať dosť peňazí na to, aby mohli pokračovať tréningy v plochodrážnom areáli – jedinom na Slovensku. Problémom boli bezpečnostné mantinely, ktorým vypršala certifikácia.

V miestnom plochodrážnom klube trénuje a súťaží približne 12 pretekárov, medzi nimi sú aj deti základných škôl. Jazdia na motorkách, ktoré nemajú brzdy, a preto je dôležitá bezpečnosť samotného okruhu.

Na montáž nových mantinelov sa v Správach RTVS z regiónov pozrel redaktor Peter Mútňan:

„Je veľký rozdiel, keď narazíte v rýchlosti 100 km/h do dreveného mantinelu. Tieto nafukovacie mantinely zachránili za tie roky veľmi veľa životov jazdcov a určite tiež zabránili mnohým zraneniam,“ vysvetlil motocyklový pretekár Martin Vaculík.

Po piatich rokoch však certifikácia starých mantinelov vypršala a jazdcom hrozilo, že nebudú mať kde trénovať a pretekať.

„To by znamenalo prestávku a možno aj zánik plochej dráhy v Žarnovici. Dnes to nie je len o tom, že by tu nemohli byť majstrovstvá sveta a majstrovstvá Európy, ale nemohli by tu štartovať ani mnohí jazdci z iných krajín, kde to majú v pravidlách,“ skonštatoval predseda Speedway Clubu Žarnovica Martin Búri.

Vďaka verejnej zbierke, sponzorom aj príspevku zo Svetovej motocyklovej federácie sa podarilo vyzbierať sumu 75-tisíc eur na nákup nových bezpečnostných mantinelov. V týchto dňoch ich montujú na plochodrážnom štadióne v Žarnovici.

„Funguje to na princípe, že tam stále cirkuluje vzduch. Podľa výskumov je to ten najlepší a najbezpečnejší spôsob,“ doplnil Búri.

Chceli by organizovať aj veľké podujatia

Plochá dráha má v Žarnovici dlhú tradíciu a v budúcnosti by chceli v meste organizovať aj preteky majstrovstiev Európy či sveta.

„Minulý rok sme oslávili 70. výročie vzniku plochej dráhy. Je to pre našu mládež, pre tých návštevníkov, a tým sa zviditeľňujeme,“ uviedla primátorka mesta Žarnovica Alena Kazimírová (nezávislá).

„Nafukovacie mantinely sú už nutnosť výbavy na plochej dráhe. Toto je prvý krok k tomu, aby sme tu moli mať tú svetovú špičku,“ uzavrel predseda Speedway Clubu Žarnovica Búri.

Nové nafukovacie mantinely budú v Žarnovici slúžiť najbližších päť rokov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny