Na hlavný obsah

Správanie zvierat pri zatmení Slnka: Vedci pozorovali zvláštne správanie u viacerých druhov

Zvláštne sa chovali napr. sovy, kojoty aj gorily.

Správanie zvierat pri zatmení Slnka: Vedci pozorovali zvláštne správanie u viacerých druhov
Diamantový prsteň bolo vidieť počas úplného zatmenia Slnka viditeľného z Arlingtonu v Texase. Foto: TASR/AP

Hoci niektorí ľudia v Severnej Amerike na pondelkové (8. 4.) úplné zatmenie Slnka reagovali rôznymi prekvapujúcimi spôsobmi, neboli jedinými živočíchmi, ktoré sa počas vzácnej udalosti správali nezvyčajne.

Kojoty vyli, sovy húkali a gorily sa odobrali k spánku. Americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) preto hľadá pomoc verejnosti pri skúmaní čudného správania zvierat. Uviedol v stredu (10. 4.) server Sky News.

Štyridsaťčlenný tím v zoologickej záhrade v texaskom Fort Worthe sledoval, ako tunajšie zvieratá reagovali na úplné zatmenie Slnka.

„Naša tlupa goríl vstala a išla k dverám, akoby bol čas odobrať sa na noc dovnútra,“ uviedol veterinár John Griffioen, ktorý tím viedol.

„Dva z našich kŕdľov plameniakov sa k sebe výrazne priblížili. Začali vydávať oveľa viac zvukov a jeden z nich začal dokonca pochodovať, čo je správanie, ktoré je pre skupinu stmeľujúce,“ dodal. V mokradiach v Nevade výskumníci počúvali, ako kojoty vyli a púštik prúžkovaný húkal a poletoval okolo. Biologička Kim Rosvallová to označila za „neuveriteľný“ zážitok.

Hoci zatmenie niekde vo svete nastáva približne každých 18 mesiacov, o tom, ako na ne zvieratá reagujú, sa toho vie len veľmi málo. Štúdie, ktoré existujú, ale ukazujú, že sa správajú veľmi zvláštne.

Pozorovania boli aj v minulosti

Počas zatmenia v Mexiku v roku 1991 vedci sledovali, ako kolónie pavúkov z čeľade križiakovitých strhávali svoje siete počas najtemnejšej časti zatmenia. Len čo sa Slnko vrátilo, pavúky ich znovu stretli. V Arizone si vedci zbierajúci cikády všimli, že prestali spievať, keď bolo Slnko z 50 percent zakryté. Trvalo 40 minút, kým začali opäť vydávať zvuk.

A žirafy, paviáni či gorily sa pri zatmení správajú úzkostne, uvádza štúdia, v ktorej vedci zaznamenávali, ako zvieratá v Južnej Karolíne reagovali na zatmenie v roku 2017.

Žirafy sa začali „koordinovane kývať“ a paviáni sa zhlukovali, hoci sa zvyčajne rozdeľujú do malých skupín. Pestrofarebné papagáje lori mávali krídlami, boli hlučné a potom nasledovalo „spoločné mlčanie“. V skutočnosti na zatmenie reagovalo 75 percent zvierat v tejto zoo.

Reakcie zvierat na zatmenie Slnka sú pomerne málo preskúmané. Vedci sa preto obrátili na verejnosť s prosbou o pomoc.

Tri veľké štúdie požiadali ľudí, aby im poslali svoje pozorovania zvierat, hmyzu a vtákov, ktorí sa počas zatmenia správali čudne. NASA teraz chce, aby im dobrovoľníci pomohli analyzovať ich výsledky.

Agentúra uvádza, že na jej internetovej stránke bude čoskoro otvorený portál, ktorý ponúkne možnosť stať sa dátovým analytikom a pomôcť zistiť, ako vzácne zatmenie pôsobilo na zvieratá.

Tento obrázok nemá vyplnený ALT popisok, jeho názov je image-4-1150x224.png

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet