Na hlavný obsah

Amalgámové výplne sa zo zubných ambulancií vytratia. Čo to znamená pre pacientov?

Amalgámové výplne obsahujú aj ortuť.

Amalgámové výplne sa zo zubných ambulancií vytratia. Čo to znamená pre pacientov?
Ilustračná snímka. Foto: TASR/Lukáš Grinaj

Amalgámové zubné výplne v roku 2030 skončia. Ich postupné vyraďovanie z ordinácií nariadila Európska únia ešte pred siedmimi rokmi. Väčšina zubných lekárov tieto plomby už nepoužíva. Kým v Česku náhradu amalgámu zdravotné poisťovne nepreplácajú, slovenských pacientov zmena neovplyvní.

Od roku 2018 nesmú zubári používať amalgámové výplne u detí do 15 rokov a tehotných alebo dojčiacich žien. Rok na to museli prestať s ručne miešaným amalgámom, používať sa smie iba pripravený v kapsulách. Do šiestich rokov má v ambulanciách úplne skončiť.

„Ortuť je škodlivá a v zubnom amalgáme je aj ortuť. Už keď je vyhotovená výplň a stuhne, nie je škodlivá, avšak máme celý mechanizmus toho, ako ortuť musí od výroby prísť až do zubnej ambulancie. To sú tie riziká, kedy môže prísť k znečisteniu životného prostredia,“ ozrejmil prezident Slovenskej komory zubných lekárov Igor Moravčík.

Niektorí lekári ešte amalgámové výplne podľa komory zubárov vyhotovujú, ich používanie je však na ústupe. „Amalgámové plomby sa podľa našich informácií na Slovensku už dlhšie nepoužívajú,“ informoval hovorca poisťovne Dôvera Matej Štepiansky.

Bratislavský zubár Štefan Anton Kollár amalgám vo svojej ambulancii nikdy nepoužíval. „Najmä staršie generácie si žiadajú amalgámové výplne, ale tým, že nás ani neučia na škole, nepracujeme s nimi, tak tento materiál ani neposkytujeme,“ priblížil.

Pani Danicu sme zastihli v čakárni. K zubárovi prišla preto, že jej po rokoch vypadla amalgámová plomba. „Mám skúsenosti, že tieto plomby vydržali dlho, táto konkrétne skoro 20 rokov, ale chcela by som mať už bielu,“ uviedla.

Téme amalgámových zubných výplní sa v Správach RTVS venovala redaktorka Veronika Čokinová:

V Česku alternatívu nepreplácajú

V susednom Česku je amalgám momentálne jedinou výplňou, za ktorú nemusia pacienti doplácať, majú ju zdarma. Nahradia ju biele plomby, ktoré si však hradia v plnej sume. Tamojší rezort zdravotníctva preto pripravuje novelu, podľa ktorej by poisťovne hradili najmenej 40 percent.

Na Slovensku ani v súčasnosti nie sú amalgámové výplne plne hradené. Pacienti si za ne, rovnako ako za biele plomby, doplácajú.

„Doplatky pacientov sú v súčasnosti v priemere na úrovni 50 – 60 percent, teda cena z verejného zdravotného poistenia pokrýva približne 40 percent z ceny plomby,“ povedala pracovníčka oddelenia komunikácie Všeobecnej zdravotnej poisťovne Ivana Linetová.

Alternatívou za amalgám je ručne miešaný skloionomérny cement. „Alternatíva, ktorá je plne uhrádzaná na základe verejného zdravotného poistenia pre celú populáciu,“ dodal hovorca ministerstva zdravotníctva Andrej Wallner. Plne hradený bude podľa rezortu zdravotníctva aj po zákaze používania amalgámu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko