Na hlavný obsah

Mnohým historickým budovám u nás chýba poistenie. Nedostatky sa ukázali pri požiari v Banskej Štiavnici

Tam už štát svoje budovy poistil.

Mnohým historickým budovám u nás chýba poistenie. Nedostatky sa ukázali pri požiari v Banskej Štiavnici
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Poistiť historickú budovu môže byť problém. Poistné sa šplhá aj nad desiatky tisíc eur ročne. Nedostatky sa ukázali najmä po minuloročnom požiari v Banskej Štiavnici. Tam už štát svoje budovy poistil.

Slovenské banské múzeum (SBM), ktoré patrí pod ministerstvo životného prostredia, má vo svojej správe vyše 30 budov. Podľa bývalého vedenia ani jedna z nich nebola poistená. Na tento problém upozorňovali ministerstvo desiatky rokov.

„Ako bývalý riaditeľ múzea som vedeniu ministerstva životného prostredia predkladal túto žiadosť najmä po požiari hradu Krásna Hôrka v roku 2012. A v roku 2020 po voľbách som mal stretnutie so štátnym tajomníkom ministerstva, ktorého som na tento nedostatok osobne upozornil,“ uviedol bývalý riaditeľ SBM Jozef Labuda.

Poisteniu historických budov sa v Správach RTVS venovala redaktorka Alžbeta Sujová:

Zmena nastala až po požiari budovy Berggerichtu. Ministerstvo dalo ešte v novembri poistiť všetky budovy SBM aj vyše 70-tisíc zbierkových predmetov.

,,Bola uzavretá rámcová dohoda pre poistenie majetku a zodpovednosti za škodu s jednou z komerčných poisťovní do 6. novembra 2027. Suma poistného za celú dobu poistenia, teda za 48 mesiacov, predstavuje čiastku 217 084,12 eur. Výdavky na poistenie sú kryté z mimoriadneho rozpočtového opatrenia z prostriedkov ministerstva,“ priblížil rezort.

Poistenie je drahé

Takáto ochrana však podľa odborníkov chýba aj na iných miestach. V mnohých prípadoch je problémom to, že poistenie pamiatkových budov a zbierkových predmetov, ktoré majú často nevyčísliteľnú hodnotu, je drahé.

,,Cenu môžu stanoviť dvomi spôsobmi – znaleckým posudkom, čo je úplne ideálne, alebo kubickým spôsobom. Historická budova má nejakú inú pridanú hodnotu, čo tam treba vždy zohľadňovať. Je dôležité, voči akému riziku to poisťujete. Základ je živel, ako bol teraz ten oheň. A tam je niekedy potrebné, aby tam boli splnené nejaké požiadavky ako hromozvod, protipožiarne opatrenia,“ vysvetlil odborník na financie Marek Dorotovič.

Podľa opozície si ochrana pamiatok vyžaduje komplexnejšie riešenia. Dať majiteľom povinnosť poisťovať ich, sa prakticky nedá realizovať.

,,By sme mali iniciovať debatu o tom, či toto nie je možné zabezpečiť nejakým špeciálnym štátnym fondom, ktorý by kumuloval nejaké zdroje od majiteľov pamiatok. A ktorý by slúžil potom na sanáciu škôd,“ myslí si poslankyňa Zora Jaurová (PS). Takýto model funguje v rôznych formách aj v iných krajinách.

Tento obrázok nemá vyplnený ALT popisok, jeho názov je image-4-1150x224.png

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny