Na hlavný obsah

Asistenta lídra kandidátky nemeckej pravicovej strany zatkla polícia. Je podozrivý zo špionáže pre Čínu

Podozrivý Jian G. má čínske korene.

Asistenta lídra kandidátky nemeckej pravicovej strany zatkla polícia. Je podozrivý zo špionáže pre Čínu
Na snímke líder kandidátky krajne pravicovej Alternatívy pre Nemecko Maximilian Krah. Foto: TASR/dpa

Nemecká polícia zatkla v Drážďanoch muža podozrivého zo špionáže pre Čínu. Ide o asistenta Maximiliana Kraha, lídra kandidátky krajne pravicovej Alternatívy pre Nemecko (AfD) vo voľbách do Európskeho parlamentu. Informovala o tom v utorok (23. 4.)verejnoprávna televízia ARD.

Podozrivý má 43 rokov a bol identifikovaný ako Jian (Ťien) G. Spolková generálna prokuratúra tvrdí, že sledoval aktivity čínskej opozície v Nemecku, odovzdával informácie z Európskeho parlamentu čínskemu ministerstvu štátnej bezpečnosti a pôsobil aj ako agent tajnej služby.

Podľa ARD sa Jian G. asi pred desiatimi rokmi ponúkol nemeckým úradom ako informátor, bol však klasifikovaný ako nespoľahlivý. Existovalo tiež podozrenie, že je možným dvojitým agentom Číny.

Jien G. má čínske korene, no už niekoľko rokov disponuje nemeckým občianstvom. Do Drážďan prišiel v roku 2002 ako študent. Určitý čas bol členom Sociálnodemokratickej strany Nemecka (SPD). Pri zakladaní firmy sa zoznámil s Krahom, ktorý pôsobil ako právnik v Drážďanoch. Ten ho v roku 2019, keď sa stal europoslancom za AfD, zamestnal ako asistenta.

Už v pondelok (22. 4.) zatkli v Hesensku a Severnom Porýní-Vestfálsku muža a manželský pár. Podľa Spolkovej prokuratúry zatknutý muž získaval pre Čínu informácie o technológiách, ktoré by mohli byť použité na vojenské účely. Na tento účel údajne využil spomínaných manželov. Podľa ARD však oba prípady spolu nesúvisia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet