Na hlavný obsah

Biden ostro kritizoval zásah konvoja v Pásme Gazy, Izrael priznal vážnu chybu

Biden vyhlásil, že je "pobúrený a zdrvený".

Biden ostro kritizoval zásah konvoja v Pásme Gazy, Izrael priznal vážnu chybu
Prezident USA Joe Biden Foto: TASR/AP

Americký prezident Joe Biden nezvyčajne ostro skritizoval pondelňajší (1. 4.) izraelský zásah konvoja rozvážajúceho potraviny v Pásme Gazy, informovali tlačové agentúry. Vyhlásil, že je „pobúrený a zdrvený“ a vyzval Izrael, aby rýchlo vyvodil zodpovednosť za tento útok a nabudúce lepšie chránil humanitárnych pracovníkov.

Šéf izraelskej armády krátko predtým priznal, že sa vojsko dopustilo vážnej chyby, ktorá viedla k zabitiu siedmich humanitárnych pracovníkov.

Biden sa zaradil medzi západných politikov, ktorí odsúdili izraelskú armádu za zabitie pracovníkov charitatívnej organizácie World Central Kitchen (WCK). Podľa agentúry AP volil ostrejší tón ako pri svojich skorších kritických slovách na adresu Izraela, pre ktorého je Washington kľúčovým spojencom.

Incident je podľa šéfa Bieleho domu tragédiou, ktorú musí Izrael rýchlo vyšetriť a vyvodiť zodpovednosť a závery zverejniť.

„Ešte tragickejšie je, že to nie je ojedinelý incident. Tento konflikt je v nedávnej histórii najhorší, čo sa zabitých humanitárnych pracovníkov týka,“ uviedol vo vyhlásení.

Tragický omyl

Náčelník generálneho štábu izraelskej armády Herci Halevi krátko pred Bidenovou kritikou uviedol, že tragický omyl bol dôsledkom zlej identifikácie cieľa v zložitých nočných podmienkach.

„Bola to chyba, ktorá nasledovala po zlej identifikácii – v noci, počas vojny, za veľmi zložitých okolností. Nemalo sa to stať,“ vyhlásil Halevi bez ďalších podrobností.

Pri útoku na konvoj zahynuli občania Austrálie, Británie a Poľska a tiež Palestínčania a človek s občianstvom Spojených štátov a Kanady. Podľa WCK konvoj zasiahli vo chvíli, keď opúšťal sklad v Dajr Balahu, kde vyložil viac ako 100 ton humanitárnej potravinovej pomoci dopravenej do Pásma Gazy po mori.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu uviedol, že úder bol tragický a neúmyselný, a izraelská armáda prisľúbila nezávislé vyšetrenie okolností.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet