Na hlavný obsah

Británia schválila doposiaľ najväčší balík pomoci pre Ukrajinu. Obsahuje viac ako tisíc striel či stovky vozidiel

Ukrajinský prezident poďakoval za pomoc.

Británia schválila doposiaľ najväčší balík pomoci pre Ukrajinu. Obsahuje viac ako tisíc striel či stovky vozidiel
Na snímke britský premiér Rishi Sunak. Foto: TASR/AP

Británia poskytne Ukrajine na obranu pred ruskou agresiou doteraz najväčší balík vojenskej pomoci. Obsahovať bude 1 600 striel, 400 vozidiel a takmer štyri milióny kusov munície. Podľa britských médií to oznámil úrad premiéra Rishiho Sunaka pred jeho dnešnou cestou do Varšavy.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj Sunakovi telefonicky poďakoval za novú pomoc, ktorá počíta aj s ďalšími 500 miliónmi libier (vyše 580 miliónov eur). Londýn tým zvýši tohtoročnú finančnú podporu pre Kyjev na tri miliardy libier.

„Ak bude (ruskému prezidentovi Vladimirovi) Putinovi dovolené uspieť v tejto útočnej vojne, nezastaví sa na poľskej hranici,“ upozornil Sunak pred cestou do Poľska. To s Ukrajinou zdieľa takmer 500 kilometrov dlhú hranicu. Podľa britského premiéra je pre európske krajiny účinná obrana Ukrajiny otázkou vlastnej bezpečnosti.

Británia patrí k najaktívnejším európskym dodávateľom vojenského vybavenia Kyjevu. Celkový objem britskej pomoci by s tohtoročnými tromi miliardami mal dosiahnuť výšku 12 miliárd libier. Z nových 500 miliónov by sa podľa vlády mala okrem iného priamo v Británii. financovať výroba tisícov vojenských dronov pre Ukrajinu.

Britské oznámenie prichádza v deň, keď americký Senát začne schvaľovať kľúčový balík vojenskej pomoci 61 miliárd dolárov Kyjevu. Jeho prijatie dlho odďaľovali spory v Snemovni reprezentantov. Očakáva sa, že ho schvália v priebehu niekoľkých dní.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet