Na hlavný obsah

Bývalé vedenie polície malo pri nakúpe vozidiel postupovať neštandardne, tvrdí minister vnútra

Policajný exprezident Štefan Hamran kritiku odmieta.

Bývalé vedenie polície malo pri nakúpe vozidiel postupovať neštandardne, tvrdí minister vnútra
Policajti stoja pri nových autách. Foto: TASR/Dano Veselský

Aj pri nákupe policajných áut pre špeciálnu jednotku sa postupovalo neštandardne. Kým inšpekcia tvrdí, že aj nezákonne, bývalé vedenie polície to odmieta. Odvoláva sa na viaceré kladné rozhodnutia štátnych orgánov, ktoré údajnú nezákonnosť nezistili.

„Chcem dať verejne prísľub, že časy, kedy sa papaláši vozili na tých najdrahších autách, skončili,“ kritizoval naposledy minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) bývalé vedenie policajného zboru.

To čelí podozreniam z nezákonného nákupu niekoľkých kusov áut nemeckej značky na tzv. výnimku v rámci verejného obstarávania. Vozidlá boli zakúpené pre špecializovaný útvar polície. Policajný exprezident Štefan Hamran však uviedol, že autá sa nakupovali priebežne už od druhej vlády Roberta Fica (Smer-SD).

„Na výnimku sa začínalo obstarávať v roku 2019 za pani Sakovej. To znamená, že keď sme začali nakupovať na výnimku na špeciálnu jednotku, ktorá je v osobitnom režime, bolo to na základe nariadenia, ktoré vydal Robert Kaliňák,“ povedal Štefan Hamran.

Akékoľvek nezákonnosti odmieta. Dodal, že zelenú pri obstarávaní mu dali aj na Úrade pre verejné obstarávanie za vlád Petra Pellegriniho (Hlas-SD) aj Igora Matoviča (hnutie Slovensko).

Šéf rezortu vnútra Matúš Šutaj Eštok viackrát tvrdil, že dá nákup prešetriť a nevylúčil ani trestné stíhania. Policajný exprezident Štefan Hamran tvrdí, že o žiadnom nevie. Zároveň dodal, že nákup už v minulosti policajná inšpekcia preverovala.

„Povedali, že je to v poriadku. Oznamovateľ podal sťažnosť, preverila to bratislavská krajská prokuratúra a odmietla trestné oznámenie,“ priblížil Hamran.

Prípad je opäť na stole

Úrad inšpekčnej služby najnovšie tvrdí, že prípad je opäť na stole. „Môžem to potvrdiť. Je také konanie na Úrade inšpekčnej služby,“ uviedol riaditeľ úradu Branislav Zurian.

Vedenie rezortu vnútra naďalej argumentuje, že nákup tzv. luxusných áut išiel na úkor hybridných pre radových policajtov. Bývalý minister Roman Mikulec (hnutie Slovensko) to odmieta.

„Nakúpili sme ich vyše tisíc. Predtým sa deväť rokov o vozový park ministerstva a policajného zboru nikto nestaral za vlád Fica a Pellegriniho. Rovnako sme naplnili aj sklady strojných súčiastok o viac ako 200 percent oproti tomu, čo robila predtým Saková,“ povedal. Odvoláva sa totiž, že spaľovacie autá nenapĺňali emisné normy Európskej únie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál