Na hlavný obsah

Chladničky, práčky či dvere. Aj to je súčasťou odpadu vo vodnej nádrži Ružín, ktorý upratovali dobrovoľníci

Nahromadený odpad v nádrži sa kopí pravidelne.

Chladničky, práčky či dvere. Aj to je súčasťou odpadu vo vodnej nádrži Ružín, ktorý upratovali dobrovoľníci
Odpad z vodnej nádrže Ružín. Foto: RTVS

Pri vodnej nádrži Ružín sa stretli desiatky dobrovoľníkov. Upratovali priehradu a jej okolie pred letnou turistickou sezónou. Na jej brehoch aj vo vode je stále množstvo odpadkov.

Dobrovoľníci nachádzali v Ružíne dôkazy neuveriteľného správania sa niektorých ľudí. Medzi odpadkami boli chladničky, práčky, dvere či plasty.

“Je to hrozné, že toto sa dostane do vodného toku. Je to aj absencia zberných dvorov v obciach. Občan, keď mu vznikne taký odpad a nevie čo s ním, tak ho vyloží niekde a potom sa to niekde skotúľa,“ zhodnotil poslanec NR SR a člen výboru pre pôdohospodárstvo a životné prostredie Igor Šimko (Hlas-SD).

Na upratovanie Ružína sa v Správach RTVS pozrela redaktorka Marie Balážová Melníková:

„Je mi smutno, že príroda je takto zašpinená, prišiel som tu pratať,“ reagoval jeden z dobrovoľníkov.

“Je to z prítokov od Hornádu a Hnilca. Tam sa to hromadí a po búrkach to spláchne do riek a nám to prináša odpad do priehrady,“ priblížil predseda OZ Čisté vody Slovenska Jozef Kojecký.

Najväčším pomocníkom v boji s odpadom v Ružíne je zálohový systém plastových fliaš a norné steny. Tie ročne zachytia až 150 ton odpadu. „Záloha určite pomohla. Ale starých fliaš je ešte veľa,“ povedal predseda OZ Save Nature by Čivas Ladislav Stupák.

Aktivisti upratujú Ružín aktívne už štyri roky po sebe. Ich tvrdá práca prináša prvé ovocie. “Po dvoch rokoch tu bolo leto, kedy neboli sinice. Konečne sa stalo, že celoročne bola voda vhodná na kúpanie,“ uviedol Kojecký.

K spokojnosti ale majú stále ďaleko. „Nikto sa tým problémom nezaoberá, sme bezradní. Stále sa to opakuje, nikto to nerieši, len občianske združenia,“ poznamenal Stupák.

„Rieši sa dôsledok, ale my chceme ísť k príčine, aby sme zamedzili vstupu odpadu do vodnej nádrže. Riešenie príčiny predstavíme onedlho,“ oznámil Šimko. Občianski aktivisti čistia približne štvorkilometrový úsek. Ďalšiu brigádu na Ružíne plánujú už začiatkom júna.


Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny