Na hlavný obsah

Do Benátok sa mnohí turisti zadarmo nedostanú, mesto začalo vyberať poplatok. Zatiaľ len skúšobne

UNESCO varuje, že Benátky sa môžu dostať na zoznam ohrozeného svetového dedičstva.

Do Benátok sa mnohí turisti zadarmo nedostanú, mesto začalo vyberať poplatok. Zatiaľ len skúšobne
Ilustračná snímka Benátok. Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Benátky začali vo štvrtok (4. 4.) skúšobne vyberať poplatok päť eur za vstup do mesta. Ide o súčasť úsilia radnice obmedziť masový turizmus, píše agentúra ANSA.

„Je našou povinnosťou zachovať tieto veľké historické centrá sveta,“ povedal starosta Luigi Brugnaro na tlačovej konferencii pri príležitosti spustenia iniciatívy.

Vstupné pre návštevníkov schválilo mestské zastupiteľstvo vlani, nový systém zatiaľ neobmedzuje počet vstupov. Úrady dlhodobo zvažovali spôsoby na reguláciu miliónov turistov v Benátkach.

Skúšobné vyberanie vstupného potrvá 30 dní a návštevníci si budú musieť rezervovať lístky vopred online. Vstupné do mesta nemusia platiť ľudia dochádzajúci do práce, študenti, deti do 14 rokov, návštevníci, ktorí v meste cez noc prespia, a ľudia, ktorí prichádzajú na športové podujatia.

Zavedenie denného vstupného sa opakovane odkladalo pre obavy z poklesu príjmov z turizmu a obmedzenia slobody pohybu. Všetko urýchlilo varovanie Organizácie OSN pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO), že Benátky sa môžu dostať na zoznam ohrozeného svetového dedičstva.

UNESCO zaradila Benátky na zoznam Svetového dedičstva v roku 1987 pre jeho výnimočnú architektúru. Opakovane varovala, že v meste sa musí lepšie manažovať turizmus.

„Benátky sú prvé mesto na svete, ktoré predstavilo takýto systém,“ uviedol benátsky starosta Luigi Brugnaro. Dodal, že by to mohlo inšpirovať aj iné „krehké“ mestá, ktoré potrebujú ochranu. Brugnaro vstupné označil len za prvý krok v sérii zmien pre lepšie fungovanie mesta.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet