Na hlavný obsah

Izraelčanov pobúrilo ďalšie video s rukojemníkmi Hamasu, unesených blízkych chcú späť

Podľa Izraela ide o psychologickú vojnu.

Izraelčanov pobúrilo ďalšie video s rukojemníkmi Hamasu, unesených blízkych chcú späť
Na snímke rukojemníci Hamasu. Foto: RTVS

Radikálne palestínske hnutie Hamas zverejnilo video s dvoma rukojemníkmi. Uniesli ich spolu s desiatkami ďalších vlani v októbri počas teroristického útoku na Izrael. Videozáznam zverejnili v čase, keď viaznu rozhovory medzi Izraelom a Hamasom o prímerí v Pásme Gazy. Kľúčovou súčasťou dohody je práve prepustenie rukojemníkov.

Na zostrihanom trojminútovom videozázname sa predstavili 46-ročný Izraelčan Omri Miran a 64-ročný Američan Keith Siegel. Kedy video vzniklo, nie je jasné. Miran však povedal, že je v zajatí 202 dní. Siegel zase spomenul židovský sviatok pesach, čo naznačuje, že videozáznam vznikol nedávno.

„Dúfam, že Deň nezávislosti už oslávim s rodinou,“ povedal vo videu unesený rukojemník Keith Siegel. „Žijeme v ťažkých podmienkach, ohrozuje nás ťažké bombardovanie,“ povedal druhý rukojemník Omri Miran.

„Veľakrát mám pocit, že ste nás opustili. Vyzývam premiéra a všetkých ministrov, aby boli flexibilní a čoskoro dosiahli dohodu. Máme pocit, že sa to odkladá už príliš dlho,“ dodal Siegel.

Hamas opakovane zverejňuje zábery rukojemníkov. Podľa Izraela ide o psychologickú vojnu. Väčšina izraelských médií tieto videá nezverejňuje a označuje ich za propagandu Hamasu.

„Video, na ktorom je môj otec, len zdôrazňuje, že dohodu o prepustení rukojemníkov musíme dosiahnuť čo najskôr. Žiadam preto lídrov tejto krajiny, aby si pozreli toto video, kde môj otec plače a prosí o pomoc,“ vyhlásila dcéra uneseného Keitha Siegela Illan.

Situácii v Izraeli a Palestíne sa venoval v Správach RTVS redaktor Pavel Achs:

Izraelčania protestujú

Na video reagovali aj tisícky Izraelčanov, ktorí v Tel Avive a Jeruzaleme znova protestovali proti vláde.

„Chodím na protest každú sobotu, odkedy uniesli moju tetu. Videli sme najnovšie video, na ktorom sú ďalší dvaja rukojemníci. Obaja sú nažive. Neexistuje dôvod, prečo nepodpísať dohodu o prepustení rukojemníkov. Nech to vláda urobí hneď, reagoval demonštrant a príbuzný uneseného rukojemníka Ejal Nouri.

Militanti z Hamasu uniesli do Pásma Gazy 250 rukojemníkov počas útoku na Izrael zo 7. októbra minulého roka. Necelú polovicu prepustili výmenou za palestínskych väzňov vlani na konci novembra počas prvého a doposiaľ jediného prímeria.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet