Na hlavný obsah

Okres Kysucké Nové Mesto vyhlásil pre výskyt medveďov mimoriadnu situáciu

Reaguje na nedeľný útok na muža.

Okres Kysucké Nové Mesto vyhlásil pre výskyt medveďov mimoriadnu situáciu
Ilustračná snímka. Foto: unsplash.com

Na území okresu Kysucké Nové Mesto vyhlásili mimoriadnu situáciu pre výskyt medveďov. Rozhodol o tom krízový štáb, ktorý zvolali pre nedeľňajší (21. 4.) útok medvedice na 34-ročného muža v Chránenej krajinnej oblasti Kysuce. Vyplýva to z oznámenia, ktoré zverejnila obec Povina.

Mimoriadnu situáciu vyhlásil Okresný úrad (OÚ) Kysucké Nové Mesto ešte v pondelok (22. 4.) popoludní. „V dôsledku enormne vysokého počtu medveďov, zmien ich správania a straty plachosti pred ľuďmi vzniklo vysoké riziko ohrozenia zdravia a ľudských životov,“ zdôvodnil OÚ v oznámení.

Ďalej uviedol, že k vyhláseniu mimoriadnej situácie pristúpili z dôvodu zvýšeného rizika možného výskytu synantropných jedincov v extraviláne a intraviláne Kysuckého Nového Mesta a obcí v ich bezprostrednom okolí.

Z dokumentu vyplýva, že na ohrozenom území vykonajú záchranné práce zásahové tímy pre medveďa hnedého a poľovnícke združenia. Zintenzívnia aj činnosť hliadok štátnej i mestskej polície v obytných zónach.

Turista, ktorého na chodníku v Chránenej krajinnej oblasti Kysuce uplynulý víkend napadla medvedica, utrpel hryzné poranenia dolných končatín. Pri páde si poranil aj chrbát. Zranenia si vyžiadali ošetrenie v žilinskej nemocnici, následne muža prepustili do domácej liečby.

Od 15. marca 2024 išlo už o 11. útok medveďa na človeka v tomto roku. Celkovo je po útokoch medveďa zranených 11 ľudí. Štátni ochranári preto upozornili turistov, aby v územiach s výskytom medveďa hnedého zvýšili opatrnosť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny