Na hlavný obsah

Medzinárodný policajný záťah: Pre spreneveru miliónov eur z fondu EÚ zadržali 22 osôb. Stopy vedú aj na Slovensko

Polícia zasahovala v štyroch krajinách EÚ.

Medzinárodný policajný záťah: Pre spreneveru miliónov eur z fondu EÚ zadržali 22 osôb. Stopy vedú aj na Slovensko
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Polícia pri veľkom medzinárodnom záťahu zadržala 22 ľudí v štyroch krajinách Európskej únie pre podozrenie zo sprenevery 600 miliónov eur z mimoriadneho fondu na oživenie ekonomiky po pandémii covidu. Informoval o tom vo štvrtok (4. 4.) Úrad európskeho verejného žalobcu (EPPO), ktorý príkaz na zadržanie vydal.

Policajti pri akcii v Taliansku, na Slovensku, v Rakúsku a Rumunsku tiež zabavili majetok značnej hodnoty vrátane nehnuteľností, zlata, luxusných áut či hodiniek.

Organizovaná skupina podľa EPPO využívala sofistikované postupy vrátane umelej inteligencie na výrobu falošných dokumentov, na základe ktorých vyvádzala peniaze z postpandemického fondu určeného pre taliansku ekonomiku.

Skupina využívala tiež cloudové servery umiestnené v krajinách nespolupracujúcich s únijnými úradmi a časť operácií vykonávala v kryptomeny.

Taliansko získalo z bezprecedentného balíka vôbec najväčší podiel v hodnote vyše 190 miliárd eur v dotáciách a výhodne úročených pôžičkách. Vláde premiérky Giorgie Meloniovej sa podľa médií nedarí plniť podmienky pre čerpanie všetkých peňazí v stanovenom termíne a krajine hrozí, že časť nestihne využiť.

Podľa vyšetrovateľov patrili do skupiny ľudia so skúsenosťami pri získavaní únijných dotácií, ktorí pomohli odviesť do radu nastrčených spoločností desiatky miliónov eur určených napríklad na digitalizáciu či posilnenie konkurencieschopnosti talianskeho hospodárstva.

Na záťahu sa podieľalo 150 policajtov. Z 22 zadržaných skončilo osem osôb vo vyšetrovacej väzbe a zvyšným nariadili domáce väzenie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet