Na hlavný obsah

Na kanalizácii vo Vlkanovej sa podpísal čas. Bytovku ohrozujú splašky, no riešenie je v nedohľadne

Obyvateľom bytovky kanalizácia znepríjemňuje život.

Na kanalizácii vo Vlkanovej sa podpísal čas. Bytovku ohrozujú splašky, no riešenie je v nedohľadne
Obyvateľov bytovka trápi zastaralá kanalizácia. Foto: RTVS

Za socializmu sa mnohé veci neriešili a nemuseli riešiť. Po pár desaťročiach však zvyknú problémy vyplávať na povrch ako splašky v bytovke na Továrenskej ulici vo Vlkanovej pri Banskej Bystrici.

Väčšinu areálu bývalých Závodov ťažkého strojárstva (ZŤS) získala v privatizácii strojárska firma Küster. S ním aj kanalizáciu, na ktorú však boli napojené aj viaceré nehnuteľnosti mimo areálu. Po rokoch dochádza na kanalizácii k haváriám a obyvateľov doslova ohrozujú splašky.

V dome je 64 bytov a v nich zhruba trikrát toľko obyvateľov. Je to bývalá slobodáreň zaniknutej strojárskej firmy. Roky sa podpísali aj pod technický stav kanalizácie dodnes napojenej na vnútroareálové rozvody odpadovej vody nástupcu bývalých ZŤS.

„Keď začala havária, splašky boli pri bytovke vo výške 30 – 40 centimetrov a trvalo to pol roka,“ priblížil obyvateľ bytovky Tomáš Mráz.

Spomínaná havária z roku 2022 sa udiala na kanalizácii, ktorá oficiálne nemá majiteľa. Hoci bola dlhé roky považovaná za verejnú, nie je obecná a nie je ani vyšpecifikovaná v privatizačnej zmluve z 90. rokov, keď areál bývalej ZŤS získala firma Küster.

„Na Továrenskej máme kanalizáciu cca zo 60. rokov, ktorá je v dezolátnom stave. Všetkými tými transformáciami to zostalo tak, že nemá aktuálne majiteľa a mnohokrát sa stáva, že je na nej porucha,“ ozrejmila starostka obce Vlkanová Andrea Klesniaková.

„Keď sa rozpredávala stará ZŤS, nastali tam nejaké preskupenia majetku a na túto časť sa pravdepodobne zabudlo,“ poznamenal majiteľ súkromnej čistiarne odpadových vôd (ČOV) Maroš Hudoba.

Dedičstvo z čias minulých

„My ako spoločnosť máme vnútroareálovú kanalizáciu, ktorá je našim majetkom. Kanalizácia, o ktorej sa bavíme, tá problémová, je tzv. neverejná kanalizácia s neznámym vlastníkom. Boli sme aj v archíve, ale bohužiaľ, neboli sme úspešní. Tým pádom sú vlastnícke vzťahy neznáme,“ vysvetlil konateľ firmy Küster – automobilová technika Jaroslav Hrušovský.

Ide o dedičstvo z čias minulých, keď väčšina obyvateľov pracovala v tunajších strojárňach a v podstate žiadny problém neexistoval. Dnes sú však rozvody prestarnuté a každú chvíľu hrozí havária.

„Mnoho rokov predtým, keď kondícia obce bola iná, to opravovala obec. Vlani sme už ale pristúpili k tomu, že keďže to nie je obecný majetok a nemôžeme do toho dávať peniaze, tak sa obyvatelia na to poskladali – na jednu haváriu. Tú druhú sme zaplatili napriek tomu z obecných,“ uviedla Klesniaková.

„V priebehu dvoch rokov boli dve havárie, keď začali vytekať splašky za domom. Trvalo to dosť dlho, kým sa havária odstránila,“ povedal Mráz.

Starostka obce Klesniaková tvrdí, že prizvali aj štátne orgány. „Pretože sa to už stalo. Bol tam taký 50 metrový bazén splaškov a orgány to vyhodnotili, že to nie je ohrozenie zdravia ani majetku. My sme sa pokúšali vyhlásiť aj vznik mimoriadnej situácie, ale…,“ dodala.

Firma hrozí obyvateľom odpojením vody

Keď v obci postavili novú čistiareň odpadových vôd, firma Küster súhlasila s tým, že bude spravovať aj túto časť kanalizácie. Za čistenie odpadových vôd platí rádovo tisíce eur a od majiteľov bytov požaduje, aby sa na tom podieľali.

Podľa predsedu spoločenstva vlastníkov bytov, ktorý pred kamerou vystupovať nechcel, strojárska firma od nich požadovala napríklad stočné aj za vodu, ktorá sa do firemnej kanalizácie vôbec nedostala. K dohode teda nedošlo.

Časť obce napojená na to isté potrubie za splašky platí. Táto bytovka zatiaľ nie. Ak nedôjde k dohode, firma Küster je odhodlaná odpojiť ju.

„Dostali sme sa do situácie, keď je to už pre nás finančne neúnosné – platiť náklady za niekoho, kto si za naše služby neplatí,“ reagoval Hrušovský.

„Ostali sme v tomto probléme sami. Ostatné bytové spoločenstvá zmluvu s firmou Küster podpísali,“ poznamenal Mráz.

„Je tam časť obyvateľov, ktorí chápu, že za odpady treba platiť a časť, ktorí nesúhlasia alebo sa nevedia rozhodnúť,“ ozrejmila Klesniaková.

„Pre nás by bolo optimálne, keby sme nemuseli prevádzkovať túto časť kanalizácie, ale v poriadku. Ideálne by bolo , keby sme v krátkom čase podpísali zmluvu a dohodli si systém vysporiadania si starých záväzkov,“ skonštatoval Mráz.

„Vlastníci bytov sú ochotní dohodnúť sa a platiť, ale podsúvajú nám zmluvy podľa obchodného, nie občianskeho zákonníka. Nerešpektujú práva spotrebiteľa, požadujú zhruba dvakrát vyššie ceny a nedávajú žiadne záruky opráv pri možných haváriách. Ak sa niečo stane, zasa to bude len na nás,“ uviedlo v písomnom stanovisku spoločenstvo vlastníkov bytov.

Navyše, ešte nie je jasné, o koľko eur mesačne by v skutočnosti išlo.

Nárast cien

„Kanalizácia, ktorá je mimo náš areál, kam ústi aj táto bytovka, je bohužiaľ spoločná. To je problém, pretože ak by bola delená, tak dažďová voda iba prejde cez čističku a bola by prečerpaná do Hrona. Takto to všetko musí ísť cez akt čistenia a predražuje to služby,“ podotkol Jaroslav Hrušovský.

„Kubík vody, ktorý pojme Küster, ich bude stáť 3,30. Čiže záleží to naozaj od spotreby jednotlivých obyvateľov,“ povedala Klesniaková.

Konateľ firmy Küster tvrdí, že by šlo o nárast približne na 25 až 30 eur, pričom záleží od veľkosti bytu a počtu nájomníkov.

„Buď teda pristúpia, pripoja sa k aktuálnej kanalizácii a čisteniu spoločnosťou HT MAS, alebo si vybudujú iné vhodné riešenie pre takúto veľkú bytovku. Buď nejakú žumpu, alebo ČOV, ale to sú náklady rádovo v desaťtisícoch eur,“ uviedla Klesniaková.

Nová kanalizácia

Hoci kvôli odpadovým vodám z bytovky už niekoľkokrát zasadalo aj obecné zastupiteľstvo, rokovania stále nemajú konca a ani riešenie nevyzerá byť na spadnutie. Obec sa aj preto rozhodla vybudovať celkom novú kanalizáciu na celom jej území a zbaviť sa bremena z minulosti.

„Máme už vypracovanú projektovú dokumentáciu na kanalizáciu v celej obci, nie iba tam. Momentálne sme cca dva až tri mesiace pred územným rozhodnutím na túto akciu,“ informovala Klesniaková.

„Stav sa môže zmeniť vtedy, keď obec vybuduje novú kanalizáciu a vyrieši tento problém. Vtedy problém zanikne, ale nezanikne platba. Len budú platiť inde. To je všetko,“ skonštatoval Maroš Hudoba.

Podľa Hrušovského ide o proces na niekoľko rokov, čiže zatiaľ musia „žiť s aktuálnym stavom“.

„Najlepšie pre nás by bolo sa dohodnúť. Lenže chápem aj majiteľov bytov, ktorí ich prenajímajú, že ak sa dohodneme a došlo by k navýšeniu sumy za prenájom, tak by stratili nájomcov. Tunajší nájomníci by ukončili ubytovanie,“ zhodnotil Mráz.

„Obyvatelia jednoducho vypúšťajú vodu do aktuálnej kanalizácie a podľa mňa by mali za to platiť. Aj obyvatelia dediny si platia za odvoz splaškových vôd zo svojich žúmp, ktorú niekto musí vytiahnuť a odviezť. Toto je len iná forma likvidácie odpadu, za ktorú treba tiež nejakým spôsobom platiť,“ uzavrel Hudoba.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko