Na hlavný obsah

Na strednom Slovensku začnú stavať nový úsek R1: Bude mať síce len tri kilometre, ale je o to dôležitejší

Strategicky významná stavba vyrieši niekoľko dopravných komplikácii.

Na strednom Slovensku začnú stavať nový úsek R1: Bude mať síce len tri kilometre, ale je o to dôležitejší
Poklepávanie základného kameňa nového úseku R1. Foto: koláž RTVS

Výstavba nového úseku rýchlostnej cesty R1 od Banskej Bystrice po Slovenskú Ľupču by sa mala začať koncom tohto mesiaca. Strategicky významná stavba vyrieši niekoľko dopravných komplikácii na frekventovanom úseku. Po dobudovaní by mala spojiť Banskú Bystricu s Ružomberkom.

Nový úsek rýchlostnej cesty R1 začnú stavať už o pár dní. „My sme stanovisko prebrali včera, s tým že 30.4. máme začiatok prác. Od tohto dátumu sa nám počíta lehota výstavby,“ priblížil obchodno-technický riaditeľ Doprastav, a.s. Martin Chrappa.

„Toto je naozaj mimoriadne dôležitý úsek, síce krátky, ale o to dôležitejší, práve kvôli tomu, čo sa deje vždy na konci Banskej Bystrice, tam, kde súčasná Rka končí pri Šalkovej. Nehovoriac o havarijnom stave cesty I/66, ktorá dnes už nespĺňa potreby, ktoré sú kladené,“ vyhlásil generálny riaditeľ Národnej diaľničnej spoločnosti Filip Macháček.

Výstavbe nového úseku cesty R1 sa v Správach RTVS venoval redaktor Lukáš Urbašík:

Viac ako trojkilometrový úsek postavia v koridore súčasnej cesty I/66. Ako prvé preto zhotoviteľ musí vybudovať novú cestu cez obec Šalková.

„V prvom kroku sa budeme venovať prekládkam inžinierskych sietí a prekládkam cesty I/66. Pri prekládke cesty I/66 budú dopravné opatrenia, budú zúžené pruhy a bude sa využívať trasa aktuálnej I/66,“ ozrejmil Chrappa.

Cesta tam stála už v stredoveku

Prvá etapa rýchlostnej cesty bude končiť mimoúrovňovou križovatkou, ktorá prepojí mestskú časť Banskej Bystrice Šalkovú s obcou Slovenská Ľupča. Po dobudovaní ďalších dvoch úsekov by malo vzniknúť plynulé diaľničné prepojenie medzi Banskou Bystricou a Ružomberkom.

„Z druhej strany od Ružomberku ideme podať žiadosť o vydanie územného rozhodnutia. Ako sme hovorili hneď po nástupe do vlády, toto prepojenie medzi Banskou Bystricou a Ružomberkom – vláda má v pláne pokračovať v jeho realizácii,“ povedal minister dopravy Jozef Ráž.

„Už v stredoveku tu stála obchodná cesta Via Magna a spájala dnešnú Budapešť s Krakovom, cez Zvolen a Banskú Bystricu. Takisto aj R1 by mala sever a juh spájať cez Banskú Bystricu, Slovenskú Ľupču, Hiadeľ a Ružomberok,“ vysvetlil podpredseda BBSK za oblasť regionálneho rozvoja Ján Belák.

Trojkilometrový úsek rýchlostnej cesty R1 by mali dokončiť do konca roka 2026 a bude stáť takmer 90 miliónov eur.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny