Na hlavný obsah

Bezplatná diaľnica v Poprade naberá špeciálny rozmer. Obyvatelia mesta sa pripravujú na dopravný kolaps

Problémom je rekonštrukcia železničného podjazdu v centre mesta.

Bezplatná diaľnica v Poprade naberá špeciálny rozmer. Obyvatelia mesta sa pripravujú na dopravný kolaps
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Aj diaľnica cez Poprad má byť zadarmo, podobne ako obchvaty vo väčších mestách na Slovensku.

V Poprade ale bezplatná diaľnica naberá špeciálny rozmer. Ľudia sa tam pripravujú na dopravný kolaps v súvislosti s rekonštrukciou železničného podjazdu v centre mesta.

Diaľničný obchvat v Poprade má tri privádzače. Bez diaľničnej známky by tadiaľ mohli vodiči jazdiť vraj už čoskoro.

Na problematickú dopravu v Poprade sa v Správach RTVS pozrela redaktorka Ivana Ratkovská:

„Chceme to urobiť tak, aby to platilo odteraz už natrvalo. Bude vydaná vyhláška. Ja predpokladám, že najoptimistickejšia verzia je od 1. júla,“ uviedol minister dopravy SR Jozef Ráž (Smer-SD).

Zásadný význam bude mať bezplatná diaľnica, keď pre rekonštrukciu úplne zatvoria vjazd do centra cez železničný podjazd. Presmerovanie dopravy na diaľničný obchvat má pomôcť zmierniť kolaps dopravy v meste.

„Určite to nevyrieši celkovú situáciu, ktorá vznikne v Poprade. Samozrejme, budeme musieť všetci zniesť nejaké obmedzenia a budeme musieť byť trpezliví,“ povedal primátor mesta Poprad Anton Danko (nezávislý).

Železničný podjazd je uzol, kde sa spája doprava zo štyroch smerov. Najväčší nápor je tu ráno a popoludní, keď sa končí pracovná zmena v Tatravagónke a vo firmách v neďalekom priemyselnom parku.

Vodiči sa sťažujú na časté zápchy

Na opravu železničného podjazdu a rozšírenie cesty pod ním čakajú Popradčania roky. Pri vjazde do centra sa tu štvorprúdovka zužuje a vytvára dopravný lievik. Vodiči sa sťažujú na časté zápchy.

Že pre rekonštrukciu plánujú železničný podjazd uzavrieť na dva roky však miestnych zaskočilo. Táto cesta je totiž strategická – do práce tadiaľto cestujú tisícky ľudí.

„Dva roky úplná uzávera, veď ľudia sa tu zošalejú. Tak verím, že to do roka urobia,“ skonštatoval primátor Popradu Anton Danko.

„Technicky sa vedú s mestom rokovania, aby tie obmedzenia boli čo najmenšie pre ľudí,“ podotkol minister dopravy Jozef Ráž.

Mesto rieši aj možnosti mestských okruhov, ale diaľnica zadarmo bude počas rekonštrukcie zásadná. Aj keď to celkom zadarmo nebude, keďže kilometre navyše vytiahnu viac eur z peňaženky.

Opravu železničného podjazdu a rozšírenie cesty pod ním avizujú železnice v rámci plánovanej rekonštrukciu železničnej trate Poprad- Vydrník. Začiatok prác nateraz nespresnili.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny