Na hlavný obsah

Návrh zákona o Slovenskej televízii a rozhlase podkope nezávislosť médií. Tvrdia to odborníci, ktorí diskutovali o zmenách v RTVS

Kontrola objektívnosti je dôležitá, no nie takouto formou zo strany štátu.

Návrh zákona o Slovenskej televízii a rozhlase podkope nezávislosť médií. Tvrdia to odborníci, ktorí diskutovali o zmenách v RTVS
Hostia diskutovali o nezávislosti médií, úlohách verejnoprávnych médií a situácii v RTVS. Foto: RTVS/Patrik Tarics

Zástupcovia Európskej vysielacej únie aj niektorých európskych verejnoprávnych médií v stredu (10. 4.) v Bratislave diskutovali o budúcnosti RTVS. Zástupcovia ministerstva kultúry, ktoré pripravilo zákon o novej Slovenskej televízii a rozhlase, na diskusiu neprišli.

Generálny riaditeľ Európskej vysielacej únie (EBU) spolu s ďalšími odborníkmi tvrdia, že návrh zákona o Slovenskej televízii a rozhlase podkope nezávislosť médií na Slovensku. Narážali najmä na vznik nových kontrolných orgánov ako programová rada, či nový spôsob vymenovania členov rady Slovenskej televízie a rozhlasu. Zhodli sa, že kontrola objektívnosti je dôležitá, no nie takouto formou zo strany štátu.

,,Myslíme si, že to úplne podkope nezávislosť, redakčnú nezávislosť, nezávislosť vedenia RTVS a dohľad nad RTVS. Chcel by som úctivo požiadať vládu, aby od toho teraz ustúpila a uvedomila si, že ju to privedie do rozporu s Európskou komisiou,“ vyhlásil generálny riaditeľ EBU Noel Curran.

,,Máme kontrolné orgány. Sú to predovšetkým kontrolné rady, takzvaná veľká rada pre rozhlasové a televízne vysielanie, a takzvaná malá rada Českej televízie. Sú vyberaní na základe nominácií rôznych organizácií, ktoré by mali mapovať celú škálu činnosti,“ uviedol riaditeľ Spravodajstva a publicistiky Českej televízie Petr Mrzena.

Zákonu o RTVS a diskusii o ňom sa v Správach RTVS venovala Karolína Janičíková:

Podľa návrhu zákona o RTVS troch členov rady vymenúva ministerstvo kultúry. Jedného z nich na návrh rezortu financií.

,,Som presvedčený, že nie je správne, aby výkonná moc, čiže vláda alebo člen vlády, či ústredný orgán štátnej správy, akým ministerstvo je, menovalo svojich zástupcov do takejto rady,“ zdôraznil právnik a expert na mediálne právo Tomáš Kamenec.

Koaliční členovia a rezort kultúry pozvanie neprijali

Do diskusie boli prizvaní aj zástupcovia ministerstva kultúry, či koaliční členovia parlamentného mediálneho výboru. Pozvanie však neprijali.

Rezort kultúry neúčasť odôvodnil tým, že nechce diskutovať o hypotézach, keďže ešte nie je pripravený finálny návrh. Pracuje na jeho úprave tak, aby bol v súlade s aktom o slobode médií.

,,Dôvodom je aj to, že si nemyslíme, že RTVS by mala diktovať, v akom čase a s akými odborníkmi má ministerstvo kultúry diskutovať,“ zaznelo v stanovisku Ministerstva kultúry SR.

,,Verejnoprávne médiá znamenajú dohodu verejnosti a ak ministerstvo odmieta takúto diskusiu, je to pre mňa pohŕdanie verejnoprávnymi médiami,“ povedal generálny riaditeľ RTVS Ľuboš Machaj.

Rezort avizoval, že sa zaoberá aj pripomienkami, ktorých má približne 350. Ľuboš Machaj spomenul niekoľko paragrafov, ktoré podľa jeho informácií plánuje ministerstvo zmeniť.

,,Mala by vypadnúť programová rada. Tam bolo päť dôvodov odvolania generálneho riaditeľa a posledný bol, bez udania dôvodu. Toto by tiež malo vypadnúť. Uvidíme, aké bude definitívne znenie tohto zákona,“ dodal Machaj.

Ak by parlament zákon prijal, podľa experta na mediálne právo Tomáša Kamenca by bolo dôležité to, ako sa zmeny dotknú vysielania a či premenovaná RTVS nestratí dôveru divákov.

,,To čo sa dá ľahko stratiť, sa dá len veľmi veľmi ťažko a dlhodobo získavať,“ uzavrel Kamenec.

Tento obrázok nemá vyplnený ALT popisok, jeho názov je image-4-1150x224.png

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko