Na hlavný obsah

Nedostatok času na konzultácie vyriešili pediatri inovatívne. Rodičia majú k dispozícii aplikáciu

Rodičia v nej nájdu dôležité informácie o ochoreniach.

Nedostatok času na konzultácie vyriešili pediatri inovatívne. Rodičia majú k dispozícii aplikáciu
Lekárka s detským pacientom. Foto: RTVS

Detských lekárov je na Slovensku málo, sú zavalení pacientmi a nemajú dosť času na konzultácie s rodičmi. Pediatri tak prišli s novou aplikáciou. Rodičia tam nájdu doplňujúce informácie. Aplikáciu Bebbo vyvinul UNICEF. Slovensko má vlastnú verziu ako 15. krajina sveta.

Aby sa rodičia s chorým dieťaťom neobracali na internet, pediatri prišli s bezplatnou aplikáciou, kde nájdu všetky odborné a overené informácie pohromade. Rodič v nej nájde informácie o preventívnych prehliadkach, očkovaní aj možných vedľajších účinkoch.

„Ale čo je dôležité, sú ochorenia, teda tie najbežnejšie detské choroby, ako šarlach, piata choroba alebo čierny kašeľ, ako tieto choroby zvládnuť v domácom režime, kedy už je nevyhnutná návšteva lekára,“ doplnila pediatrička a členka expertnej skupiny Bebbo Martina Miškovská.

Viac o aplikácii pre rodičov zisťovala v Správach RTVS Andrea Šeligová:

Aplikácia je primárne určená rodičom detí od nula do šesť rokov. Podľa odborníkov je dieťa v tomto období najzraniteľnejšie.

„Nájdete tam naozaj informácie o tom, čo sledovať na dieťati, ako ho pozorovať, ako sa mu venovať. Ako sa venovať sebe a svojmu duševnému zdraviu, aby ste vedeli zachrániť alebo pomôcť a postarať sa o deti,“ opísala pediatrička a koordinátorka adaptácie aplikácie Bebbo Beata Kartousová.

„Naozaj každý jeden článok neprešiel jedným pediatrom a jeho názorom. Prešiel niekoľkými čítaniami niekoľkých expertov, takže informácie, ktoré sú, sú naozaj vypľutým názorom odbornej spoločnosti pre ľudí. Keď si to prečítajú, tak vedia, že toto hovoria pediatri a toto je to, čo je relevantné,“ uviedla hlavná odborníčka MZ SR pre primárnu pediatriu Elena Prokopová.

Projekt Bebbo vznikol počas pandémie covidu, keď bol prístup k lekárom obmedzený. „Nenahrádza pediatra, ale podporuje overené rady pediatrov s praktickým návodom, s tipmi, videami, a nástrojmi, vďaka ktorým zaznamenáte vývin svojho dieťaťa,“ ozrejmila koordinátorka UNICEF na Slovensku Michaela Bauer.

Okrem aplikácie lekári naďalej pracujú aj na portáli pediatrideťom.sk. Rodičia tam nájdu odborné rady a tipy aj o zdraví detí starších ako šesť rokov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko