Na hlavný obsah

Nemecký europoslanec ostáva lídrom kandidátky po tom, čo jeho asistenta obvinili zo špionáže pre Čínu

Poslanec svojho asistenta prepustil, no nemieni vyvodiť osobné následky.

Nemecký europoslanec ostáva lídrom kandidátky po tom, čo jeho asistenta obvinili zo špionáže pre Čínu
Nemecký europoslanec Maximilian Krah. Foto: TASR/AP

Nemecký europoslanec Maximilian Krah ešte v stredu (24. 4.) prepustí svojho asistenta, ktorého zatkli pre obvinenia zo špionáže pre Čínu. Zostáva však lídrom kandidátky krajne pravicovej strany Alternatíva pre Nemecko (AfD) vo voľbách do Európskeho parlamentu.

Oznámil to po stretnutí so spolupredsedami AfD Tinom Chrupallom a Alice Weidelovou. Informovala o tom televízia n-tv.

Krah v krátkom vyhlásení uviedol, že rozhovor s Chrupallom a Weidelovou bol priateľský a konštruktívny. Obvinenie vznesené voči svojmu asistentovi označil za závažné, preto s ním ukončí spoluprácu. Zároveň vyjadril záujem na objasnení prípadu, z ktorého však nemieni vyvodiť osobné dôsledky, pretože sa nedopustil trestného činu.

Nemecká polícia zatkla v pondelok (22. 4.) večer v Drážďanoch Krahovho asistenta Jiana G. Podľa Spolkovej generálnej prokuratúry sledoval aktivity čínskej opozície v Nemecku, odovzdával informácie z Európskeho parlamentu čínskemu ministerstvu štátnej bezpečnosti a pôsobil aj ako agent tajnej služby.

Jian G., ktorého vzali do vyšetrovacej väzby, má čínske korene, no už niekoľko rokov disponuje nemeckým občianstvom. Do Drážďan prišiel v roku 2002 ako študent. Určitý čas bol členom Sociálnodemokratickej strany Nemecka (SPD).

Pri zakladaní firmy sa zoznámil s Krahom, ktorý pôsobil ako právnik v Drážďanoch. Ten ho v roku 2019, keď sa stal europoslancom za AfD, zamestnal ako asistenta.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet