Na hlavný obsah

Ochranári a environmentalisti sú znepokojení situáciou v envirorezorte. Vyhlásili, že sa nenechajú zastrašiť

Urobili tak pri príležitosti Dňa Zeme.

Ochranári a environmentalisti sú znepokojení situáciou v envirorezorte. Vyhlásili, že sa nenechajú zastrašiť
Ochranári a environmentalisti sú znepokojení situáciou v rezorte životného protredia. Foto: RTVS

Ochranári a environmentalisti sú znepokojení situáciou v rezorte, ktorý podľa nich znižuje ochranu prírody.

Pri príležitosti Dňa Zeme vyhlásili, že sa nenechajú zastrašiť a vo svojich aktivitách budú pokračovať. Minister im odkazuje, že ho mimovládky pôsobiace za bývalej vlády nezaujímajú.

„Všetkých nás spája láska k slovenskej prírode. Sme dnes označovaní za nepriateľov štátu. Musia politici prestať uprednostňovať svoj úzky prospech. Vyhlasujeme, že neprestaneme chrániť slovenskú prírodu,“ uviedli aktivisti vo vyhlásení.

Na spor medzi environmentalistami a ministerstvom sa v Správach RTVS z regiónov pozrel redaktor Marek Pivoluska:

Desiatky ochranárov sa pri príležitosti sviatku Zeme stretli v Slatinke pri Zvolene. Tá sa stala symbolom občianskeho boja, keď jej hrozilo pre vybudovanie priehrady zaplavenie.

„Práve ešte stále vďaka tej legislatíve, ktorú máme, vďaka ochranárom prírody, vďaka miestnym ľuďom, stále dokážeme túto dedinu chrániť ako naše prírodné dedičstvo,“ povedala koordinátorka Združenia Slatinka Martina Paulíková.

Možnosti ochrany prírody sa však podľa nich aj vplyvom rezortu zmenšujú. „Cítime zúženie priestoru pre nielen naše aktivity, ale celkovo pre ochranu prírody a ochranu životného prostredia,“ skonštatovala občianska aktivistka a ochranárka Ľubica Trubíniová.

„Mňa Budajove, Kičove a ostatné mimovládky absolútne nezaujímajú, ja viem, že tam mali hody na ministerstve, viem, že sú nervózne, že som im nepodpísal 16 miliónov eur na tie ich pseudoprojekty,“ vyhlásil minister Životného prostredia SR Tomáš Taraba (SNS).

„To, že my sme formálne správcami vecí verejných označovaní za agentov, za nepriateľov tohto štátu, to neprospieva ani aktívnym skupinám a ani životnému prostrediu,“ skritizoval koordinátor Ekofóra Marcel Zajac.

Minister tvrdí, že prioritou je skôr budovanie kanalizácií a čistiarní odpadových vôd. „Keď robíme akékoľvek projekty, akékoľvek zákony, môžu sa k tomu verejne vyjadrovať. A keď sa chcú angažovať, nech sa angažujú,“ podotkol Tomáš Taraba.

Vyrušuje ich skrátené konanie

„Vidíme pri viacerých návrhoch zákonov, ako je posudzovanie vplyvov, že boli schválené v skrátenom legislatívnom konaní – to znamená bez riadnej diskusie s odborníkmi a s verejnosťou. Nemohli sme sa k nim vyjadriť. A práve tieto predpisy nám zaručujú, aby sme sa my, obyvatelia, mohli zapájať do toho, aká výstavba sa tu bude realizovať, ako bude vyzerať naše životné prostredie,“ povedala právnička spolupracujúca s VIA IURIS Ivana Figuli.

Aj napriek napínajúcej sa atmosfére aktivisti a ochranári tvrdia, že chcú byť v otázkach životného prostredia partnermi pre štát.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko