Na hlavný obsah

Návrh zákona o STVR prešiel legislatívnou radou vlády: Najviac kritizované časti z neho vypadli

V stredu by ho mal prerokovať vládny kabinet.

Návrh zákona o STVR prešiel legislatívnou radou vlády: Najviac kritizované časti z neho vypadli
Logo RTVS. Foto: RTVS

Legislatívna rada vlády schválila návrh zákona o STVR. V stredu (24. 4.) by ho mal prerokovať vládny kabinet. Upravený návrh sa oproti tomu pôvodnému veľmi nelíši, najviac kritizované časti však z neho vypadli.

Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) by sa po novom mal premenovať na Slovenskú televíziu a rozhlas (STVR). Súčasný názov podľa návrhu zákona degraduje štátotvorný slovenský národ na región Slovensko. Odborníci za tým vidia iný dôvod.

„Celá táto zmena sa deje kvôli tomu, aby sa odstránil súčasný generálny riaditeľ a rozpustila sa rada,“ uviedla sociologička médií Masarykovej univerzity v Brne Marína Urbániková.

„Zmeny sa dali docieliť aj novelou zákona o RTVS. Problém by bol, že by mohli platiť až od nasledujúceho funkčného obdobia členov rady alebo riaditeľa,“ povedal právnik a expert na mediálne právo Tomáš Kamenec.

Návrhu zákona o STVR sa v Správach RTVS venovala redakcia a redaktorka Emília Tóth Lengyelová:

Zmena vo výbere generálneho riaditeľa

Generálneho riaditeľa by po novom vyberala deväťčlenná rada. Bez udania dôvodu ho nebude môcť odvolať. To bolo v pôvodnom znení v rozpore s európskymi normami.

„Skutočne by som to vnímala ako významný krok smerom k vyššej nezávislosti RTVS, ale fungovalo by to tak v prípade, že by samotná rada bola dostatočne nezávislá,“ dodala Urbániková.

Štyroch členov rady bude vymenúvať a odvolávať ministerstvo kultúry, jedného z nich navrhne rezort financií, piatich parlament.

„Celé nové zloženie rady bude vyberať jedna politická garnitúra. Keď sa o pár rokov vláda znova vymení a týmto členom skončí šesťročné funkčné obdobie, novú radu bude kompletne vyberať nová politická garnitúra. Vždy tam bude priestor, aby si politici dosadili do rady toho, koho chcú,“ skonštatovala sociologička médií Urbániková.

Na otázku, ako chce zabezpečiť nezávislosť fungovania inštitúcie, reagovala ministerka kultúry Martina Šimkovičová (nom. SNS) tak, že televízia je od zrušenia koncesionárskych poplatkov aj tak štátna.

„Ideme v intenciách, aby tam bola verejnoprávnosť, aby tam boli objektívne, zaručené, správne informácie, nie takého charakteru, ako boli doteraz. Budeme bojovať aj proti dezinformáciám,“ dodala.

Etická komisia

Poradným orgánom rady by mala byť etická komisia. Jej deväť členov nominujú napríklad cirkvi či Matica slovenská. Niektorým odborníkom chýba zastúpenie akademickej obce či reprezentanti filmovej tvorby.

„Ak by etická komisia bola rozumne zložená a naozaj odrážala celé spektrum politických názorov a presvedčení všetkých obyvateľov Slovenskej republiky, ich náboženského presvedčenia aj ich hodnotového nastavenia, tak by mohla prispieť aj k verejnoprávnosti. Diabol bude v tom, ako bude tá inštitúcia a inštitút uchopený,“ dodal expert na mediálne právo Tomáš Kamenec.

Európska komisia nechcela upravenú verziu zákona komentovať. Urobí tak po jeho schválení.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko