Na hlavný obsah

Verejnoprávne médiá by mali slúžiť spoločnosti, nie politikom, pripomína riaditeľka litovskej verejnoprávnej inštitúcie

Verejnoprávne médiá sú podľa nej dôležitým prvkom demokracie.

Verejnoprávne médiá by mali slúžiť spoločnosti, nie politikom, pripomína riaditeľka litovskej verejnoprávnej inštitúcie
Riaditeľka litovskej verejnoprávnej inštitúcie a členka Výkonného výboru Európskej vysielacej únie (EBU) Monika Garbačiauskaitė-Budrienė. Foto: RTVS

Nový návrh zákona o RTVS nie je v súlade s Európskym zákonom o slobode médií. V relácii RTVS Interview :24 to vyhlásila riaditeľka litovskej verejnoprávnej inštitúcie a členka Výkonného výboru Európskej vysielacej únie (EBU) Monika Garbačiauskaitė-Budrienė.

„Verejnoprávne médiá by mali slúžiť spoločnosti, nie politikom. To je to najdôležitejšie,“ dodala.

„Bez toho, aby tomu predchádzala riadna diskusia, tu je snaha vlády podriadiť si verejnoprávne médiá a dosadiť svojich nominantov do jednotlivých orgánov, napríklad do Programovej rady, ktorá má dohliadať na obsah vysielania,“ zhrnula situáciu.

Verejnoprávne médiá sú veľmi dôležitou hodnotou pre spoločnosť, ak sú spravované dobrým spôsobom, zdôraznila riaditeľka litovskej verejnoprávnej inštitúcie. Kľúčové sú podľa nej najmä pre malé krajiny a mladé demokracie. „Myslím si, že je kľúčové mať zdroj nestranných informácií. Informácie o kultúre, o vzdelávaní a kvalitnú zábavu,“ uviedla.

Dôležitý prvok demokracie

Myslí si, že najmä pri malých krajinách, kde majú diváci obmedzený výber, je dôležité mať dobre nastavené verejnoprávne médiá. „Súkromným médiám ide najmä o to, získať si divákov. Nemajú veľa povinností ako verejnoprávne médiá,“ vyhlásila.

Zdôraznila, že verejnoprávne médiá poskytujú kvalitný a nestranný obsah a sú veľmi dôležitým prvkom demokracie. „Viem, že to znie abstraktne a možno aj nudne, ale sú veľmi dôležité v politických aj geopolitických turbulentných situáciách. Keď niekto príde a pokúsi sa ich prevziať, je dôležité, aby sa ľudia, ktorí v nich pracujú, za ne postavili,“ skonštatovala.

„Objektívnosť podľa nej spočíva v tom, že rôzne názory by mali dostať priestor, naopak priestor v žurnalistike by podľa nej nemal mať politický aktivizmus. „Novinári by sa mali snažiť hľadať pravdu, aby boli nestranní,“ vyhlásila riaditeľka litovskej verejnoprávnej inštitúcie.

Tento obrázok nemá vyplnený ALT popisok, jeho názov je image-4-1150x224.png

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko