Na hlavný obsah

Návrh zákona o STVR je účelový. Jeho cieľom je odstrániť súčasného riaditeľa RTVS, myslí si sociologička

Marína Urbániková tvrdí, že zmeny by sa dali dosiahnuť aj novelizáciou súčasného zákona.

Návrh zákona o STVR je účelový. Jeho cieľom je odstrániť súčasného riaditeľa RTVS, myslí si sociologička
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Nový návrh zákona o Slovenskej televízii a rozhlase (STVR) je účelový a nesprávny, jeho hlavným cieľom je odstrániť súčasného riaditeľa Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) Ľuboša Machaja. Vyhlásila to sociologička médií z Masarykovej univerzity v Brne Marína Urbániková v spravodajskom bloku Aktuálne :24.

„Vládna koalícia dlhodobo avizovala, že nie je spokojná s RTVS a bude sa snažiť vymeniť riaditeľa. Spôsob, akým to chce dosiahnuť, že zruší RTVS a opätovne založí identickú inštitúciu pod iným názvom, považujem za dosť kreatívny a prekvapilo ma to,“ povedala Urbániková.

Sociologička si myslí, že ak by vláde skutočne išlo o dosiahnutie väčšej nezávislosti RTVS, tak by sa potrebné zmeny dali dosiahnuť novelizáciou Zákona o Rozhlase a televízii Slovenska.

Súčasný názov inštitúcie RTVS podľa navrhovateľov degraduje štátotvorný národ na región Slovensko.

Nevidí dôvod na založenie novej inštitúcie

„Tento argument je v dôvodovej správe označený ako jeden z dôvodov, kvôli ktorým je RTVS nutné zrušiť a opätovne založiť. Nie je mi to úprimne vôbec jasné, nevidím dôvod na to, aby zrušili a opätovne založili inštitúciu kvôli názvu,“ podotkla Marína Urbániková.

Ministerstvo kultúry chce definitívne zrušiť Rozhlas a televíziu Slovenska. Vyplýva to z upraveného návrhu zákona, ktorý rezort v pondelok (22. 4.) predložil na legislatívnu radu vlády. S RTVS skončí aj jej súčasné vedenie. Namiesto toho vznikne Slovenská televízia a rozhlas.

Vláda sa návrhom bude zaoberať v stredu (24. 4.) Po kontrolnom dni na ministerstve kultúry sa premiér a ministerka zhodli, že zmena zákona o RTVS a výmena vedenia sú nevyhnutné.

Podľa predsedu vlády Roberta Fica si RTVS neplní svoju verejnoprávnu funkciu a ľudí neinformuje objektívne. Vedenie RTVS tieto tvrdenia odmieta. Opozícia zákon kritizuje.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko