Na hlavný obsah

Okrem zážitkov si deti z pieskovísk môžu odniesť aj choroby, baktérie či parazity

Hygienička hovorila o tom, čo je najčastejším zdrojom nákazy.

Okrem zážitkov si deti z pieskovísk môžu odniesť aj choroby, baktérie či parazity
Deti si z pieskovísk nemusia priniesť len zážitky. Foto: RTVS

Príchodom leta a teplejšieho počasia sa začínajú zapĺňať aj detské ihriská a pieskoviská. Obľúbené hry v piesku môžu pre deti potenciálne predstavovať aj riziko. Aby ho čo najviac minimalizovali, kvalitu piesku kontrolujú regionálne úrady verejného zdravotníctva.

Okrem zážitkov si deti z pieskovísk môžu domov priniesť aj niečo navyše. V piesku sa môžu nachádzať rôzne baktérie, vírusy či parazity. Podľa hygieničky je pre rodičov kľúčové v prvom rade to, ako pieskovisko vyzerá na prvý pohľad.

„Či sa tam nenachádzajú exkrementy zvierat alebo aj zabudnuté nejaké papiere, fľaše, zvyšky jedál,“ priblížila vedúca odboru hygieny detí a mládeže RÚVZ Košice Jana Kollárová. To všetko môže byť zdrojom znečistenia. Najčastejšie sú ním však zvieratá – mačky, psy či hlodavce.

Hygiene pieskovísk sa v reportáži v relácii Aktuálne :24 venoval redaktor RTVS Ondrej Behun:

Rodičia by si mali dať pozor aj na to, čo deti v pieskovisku robia. „Tým najčastejším zdrojom tej infekcie sú práve tie detské ruky, ktoré sa dotýkajú piesku, no a potom deti, buď spontánne, svojvoľne, tie ruky do úst dajú,“ pokračovala Kollárová.

V Košiciach sa o väčšinu pieskovísk stará Správa mestskej zelene. „Na čistenie piesku nepoužívame žiadne chemické látky, je prečisťovaný bežnou vodou. Ak však dôjde k nadmernému znečisteniu, piesok v pieskoviskách je vymieňaný,“ povedal jej hovorca Marek Lukáč. Na starosti má správa viac ako 200 z nich.

Okrem toho musia správcovia pieskoviská prekopávať a prečisťovať aspoň raz za dva týždne. Kontroly piesku vykonávajú regionálne úrady verejného zdravotníctva. Zameriavajú sa nielen na verejné pieskoviská, ale napríklad aj na tie v materských školách.

„Samozrejme, v prípade že by sme mali podozrenie, alebo nejaký podnet zo strany ľudí, ktorí na tie pieskoviská chodia, tak samozrejme, že toto zahrnieme do výkonu mimoriadnej kontroly,“ dodala Kollárová. V Košiciach museli vlani uzavrieť jedno pieskovisko. Našli v ňom zvýšený počet fekálnych baktérií.

Tento obrázok nemá vyplnený ALT popisok, jeho názov je image-4-1150x224.png

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko