Na hlavný obsah

Oprava prepadnutej turistickej trasy v Tatrách stále stojí, čaká sa na peniaze. Tie sľúbil envirorezort

Obnova chodníka je dôležitá aj pre horských záchranárov.

Oprava prepadnutej turistickej trasy v Tatrách stále stojí, čaká sa na peniaze. Tie sľúbil envirorezort
Prepadnutá turistická trasa nad Hrebienkom vo Vysokých Tatrách. Foto: RTVS

Až 400-tisíc eur by mala stáť oprava prepadnutej turistickej trasy nad Hrebienkom vo Vysokých Tatrách. Peniaze poskytne envirorezort. Rýchla obnova strategického chodníka je dôležitá najmä pre horských záchranárov.

Chodník je zatvorený už päť mesiacov. V novembri sa prepadol na približne 20-metrovom úseku.

Pôvodne sa hovorilo o tom, že oprava chodníka sa začne najneskôr na jar. Na mieste sa však ani vo štvrtok (18. 4.) nepracuje. Správca územia čaká na peniaze.

„Musí Správa Tatranského národného parku (TANAP) požiadať o výnimku na zásah v piatom stupni ochrany prírody, v ktorom sa úsek chodníka nachádza. Následne treba pripraviť projektovú dokumentáciu a až potom môže požiadať o udelenie stavebného povolenia,“ priblížila hovorkyňa Správy TANAP-u Nina Obžutová.

Lacnejší variant opravy umožní otvoriť chodník skôr s obmedzeniami, drahší si vyžiada verejné obstarávanie a potrvá dlhšie.

„Peniaze sme našli, dáme to na vládu, aby súhlasili, že presmerujeme časť peňazí na tento účel. Odhad je, že to bude stáť 400-tisíc eur,“ uviedol minister životného prostredia Tomáš Taraba (nom. SNS).

Oprave prepadnutej turistickej trasy vo Vysokých Tatrách sa v Správach RTVS z regiónov venovala redaktorka Ivana Ratkovská:

Obmedzuje to aj horských záchranárov

Stabilizácia chodníka je strategická pre horských záchranárov. V zime tadiaľ prešiel aspoň skúter, teraz musia kráčať peši, keďže do ústia Studených dolín sa autom ani štvorkolkou nedostanú.

„Od konca zimy doteraz sa ten chodník zase zúžil o jeden meter šírky. Magistrála je neprejazdná. Pre nás to znamená, že čas dostupnosti k pacientovi sa nám predlžuje,“ vysvetlil riaditeľ Horskej záchrannej služby na Slovensku Martin Matúšek.

Uzávera chodníka od Hrebienka až po odbočku k Rainerovej útulni obmedzuje zásobovanie vysokohorských chát aj turizmus. Obchádzka okolo vodopádov je o pätnásť minút dlhšia a náročnejšia. Turistov to odrádza a chatárom komplikuje život.

„To je nielen pre nás, ale aj pre horné chaty veľmi dôležité, aby sa začalo čím skôr robiť,“ povedal V Peter Petras.

Nezodpovedané zostali otázky kedy sa začne pracovať v teréne a či stihnú chodník sanovať aspoň provizórne do júna, keď sa začína letná turistická sezóna.

Tento obrázok nemá vyplnený ALT popisok, jeho názov je image-4-1150x224.png

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny