Na hlavný obsah

P. Pellegrini dominoval v takmer všetkých krajoch, I. Korčok si zas získal voličov zo všetkých krajských miest

Pellegrini si získal aj maďarských voličov.

P. Pellegrini dominoval v takmer všetkých krajoch, I. Korčok si zas získal voličov zo všetkých krajských miest
Vpravo Peter Pellegrini, vľavo Ivan Korčok. Foto: TASR,ČTK/koláž RTVS

Víťaz prezidentských volieb Peter Pellegrini vyhral vo všetkých krajoch okrem Bratislavského. V ňom dominoval Ivan Korčok. Porazený kandidát dominoval aj vo všetkých krajských mestách. V relácii RTVS Téma :24 komentoval hlasovanie v rôznych oblastiach Slovenska volebný geograf Tibor Madleňák.

„Na volebnej mape vidno, že kým v prvom kole mal prevahu Ivan Korčok a mapa bola viac modrá, teraz bola prevaha v prospech Pellegriniho. Niektoré okresy, kde to bolo veľmi tesné, sa preklopili v jeho prospech,“ všimol si Madleňák.

Volebná mapa okresov.
Volebná mapa okresov.Foto: RTVS

Obaja kandidáti pochádzali z rovnakého mesta – Banskej Bystrice. „Vo všeobecnosti platí, že kandidát má vždy vyššiu podporu vo svojom rodnom meste alebo regióne. Voláme to efekt kandidáta,“ skonštatoval Madleňák.

„V prvom kole podporu v meste aj okrese Banská Bystrica získal jednoznačne Ivan Korčok, iné to už bolo v kraji, kde sa nachádzajú aj ľavicové regióny ako Horehronie, Podpoľanie alebo Gemer. Tie aj v prvom aj v druhom kole volili Petra Pellegriniho,“ zhrnul volebný geograf.

Madleňák upozornil, že v druhom kole dokázal Pellegrini banskobystrický okres veľmi tesne vyhrať, zhruba o 700 hlasov, čo je jeden percentuálny bod. V samotnom meste Banská Bystrica si náskok udržal Korčok.

Korčok vyhral aj v dvoch pravicových okresoch

„Môžeme pozorovať vzorec, že veľké mestá volili aj v druhom kole Korčoka. Ten dokázal vyhrať aj v dvoch tradične pravicových okresoch Oravy a Spiša,“ uviedol volebný geograf.

„Pellegrini dokázal zmobilizovať o 500-tisíc voličov viac ako v prvom kole, čo je naozaj veľmi dobrý výsledok,“ hodnotí Madleňák. Dodal, že sa mu to podarilo predovšetkým v baštách strany Smer-SD. To sú napríklad Kysuce, Gemer alebo Zemplín. V týchto okresoch získaval nad 70 percent hlasov,“ priblížil.

Pellegrinimu sa darilo aj v tzv. maďarských regiónoch. Vidno to napríklad pri výsledkoch v okresoch Komárno či Dunajská Streda.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko