Na hlavný obsah

Peter Pellegrini už nie je poslancom ani predsedom Národnej rady SR

Dočasne ho na poste predsedu parlamentu zastúpi Peter Žiga.

Peter Pellegrini už nie je poslancom ani predsedom Národnej rady SR
Novozvolený prezident SR Peter Pellegrini (Hlas-SD). Foto: TASR/Jakub Kotian

Novozvolený prezident SR Peter Pellegrini už nie je poslancom ani predsedom Národnej rady (NR) SR. Mandát mu mal podľa ústavy zaniknúť sobotou (6. 4.), keď ho občania zvolili do funkcie hlavy štátu. Uviedol to v pondelkovom (8. 4.) vyhlásení.

Zároveň dodal, že predsedom parlamentu bude dočasne súčasný podpredseda parlamentu za stranu Hlas-SD Peter Žiga.

Peter Pellegrini však naďalej zostáva predsedom strany Hlas-SD. Postu sa však vzdá. Nového šéfa si má zvoliť snem strany, ktorý bude v horizonte niekoľkých týždňov.

Pellegrini sa ospravedlnil za to, že si hneď v nedeľu (7. 4.) neuvedomil ustanovenia ústavy. Žiga bude viesť parlament až do zvolenia nového predsedu NR SR. O termíne a procese voľby nového šéfa parlamentu sa budú ešte rozprávať v koalícii.

„Dnes je ešte ťažké hovoriť, kedy bude voľba zaradená do programu a ktorej schôdze a kedy sa nakoniec nájde jednota v koalícii, aby sa voľba predsedu mohla uskutočniť,“ povedal o voľbe svojho nástupcu. Pellegrini nekonkretizoval meno nového poslanca, ktorý nastúpi po jeho odchode z parlamentu.

Ústava hovorí, že ak za prezidenta bude zvolený poslanec NR SR, člen vlády, sudca, prokurátor, príslušník ozbrojených síl alebo ozbrojeného zboru, predseda a podpredseda Najvyššieho kontrolného úradu SR, odo dňa zvolenia prestane vykonávať svoju doterajšiu funkciu.

Druhé kolo prezidentských volieb bolo v sobotu. Pellegrini v nich porazil Ivana Korčoka. Funkcie prezidenta sa ujme 15. júna, keď počas inaugurácie zloží sľub.

Pozrite si tlačové vyhlásenie Petra Pellegriniho:

Tento obrázok nemá vyplnený ALT popisok, jeho názov je image-4-1150x224.png

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko