Na hlavný obsah

Po rokovaní koaličnej rady nie je známe, kto vystrieda P. Pellegriniho na predsedníckych stoličkách

Lídri vládnych strán Smeru, Hlasu a SNS rokovali len o najbližšej schôdzi Národnej rady.

Po rokovaní koaličnej rady nie je známe, kto vystrieda P. Pellegriniho na predsedníckych stoličkách
Robert Kaliňák a Peter Pellegrini odchádzajú z koaličnej rady, ktorá sa konala na Úrade vlády SR. Foto: TASR/ Jaroslav Novák

Prvá koaličná rada po prezidentských voľbách nepriniesla mená tých, ktorí po Petrovi Pellegrinim prevezmú riadenie parlamentu, alebo vedenie strany. Lídri vládnych strán Smeru, Hlasu a SNS rokovali len o najbližšej schôdzi Národnej rady. Šéf národniarov Andrej Danko však avizoval, že dôjde k zásadným zmenám na politickej mape.

Po víťazstve Petra Pellegriniho v prezidentských voľbách je zrejmé, že ho niekto musí vo funkcii predsedu parlamentu nahradiť. Podľa slov zvoleného kandidáta to má byť buď Denisa Saková alebo Richard Raši. Jeden z ministerských postov preto bude potrebovať nového šéfa.

„V stredu na koaličnej rade sme pripravení rokovať o podmienkach fungovania koalície do budúcna, pretože sa zásadne mení politická mapa,“ vyhlásil podpredseda NR SR Andrej Danko (SNS).

„Ďakujem za tú podporu, ale tie prezidentské voľby nijakým spôsobom neprekresľujú našu politickú silu v rámci parlamentu,“ uviedol zvolený kandidát na prezidenta SR Peter Pellegrini.

Koaličnej rade sa v Správach RTVS venovala Katarína Wildová:

Od stretnutia koaličných lídrov sa preto očakávalo, že budú o zmenách na ministerských postoch rokovať. Od politikov a na sociálnych sieťach sa začali objavovať rôzne informácie. Napríklad, že Hlas by si mal s národniarmi vymeniť ministerstvo školstva za rezort kultúry.

„Keby aj prišla ponuka na školstvo, tak my naozaj nemáme záujem. Chceme rezorty, ktoré máme a dokonca môžem potvrdiť, že nateraz vôbec nie je záujem otvárať, čo sa týka rezortov, možno usporiadanie v parlamente,“ povedal poslanec NR SR Roman Michelko (SNS).

„Myslím si, že v tomto smere budú zmeny, ak budú vôbec, minimálne. Pretože pomer hlasov a percent získaných vo voľbách parlamentných sa nemení,“ poslanec NR SR Tibor Gašpar (Smer-SD).

Politológovia nevylučujú dohodu medzi Pellegrinim a Dankom

Politológovia nevylučujú, že sa Andrej Danko mohol s Petrom Pellegrinim dohodnúť na nejakej zmene výmenou za podporu vo voľbách. Aby však strana Hlas národniarom prepustila nejaký rezort, nepovažujú za logické.

„Ak sa pozrieme na to, koľko percent získala SNS v parlamentých voľbách, myslím si, že pán Danko a celá strana by mohla byť úplne spokojná s tým, čo má. Nakoniec mali pôvodne dve ministerstvá, vzniklo na ich popud tretie ministerstvo, ktoré Slovensko vôbec nepotrebovalo,“ pripomenul politológ z Ekonomickej univerzity v Bratislave Radoslav Štefančík.

„To neznamená, že mu Hlas v niečom nevyjde v ústrety, pretože druhá vec je upokojiť koaličného partnera. Ak tie dohody boli, dobré zmluvy robia dobrých priateľov,“ skonštatoval politológ Samuel Spáč.

Po necelých dvoch hodinách sa rokovanie koaličnej rady skončilo, no lídri koaličných strán sa pri novinároch nezastavili. „Všetko je v najlepšom poriadku,“ vyhlásil Pellegrini.

Z úradu vlády prišlo písomné stanovisko, že koaliční lídri diskutovali o spoločnom postupe počas schôdze parlamentu, ktorá sa začne na budúci týždeň. „Koaličné strany sa dohodli na všetkom,“ zaznelo v stanovisku Tlačového a informačného odboru Úradu vlády SR.

Kto vystrieda Petra Pellegriniho na predsedníckych stoličkách tak naďalej zostáva otázne.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko