Na hlavný obsah

Karty, s ktorými hrá Andrej Danko, sú slabé: Politológovia nevidia dôvod na prekreslenie politickej mapy

Predstavitelia koalície rokujú o jej ďalšej budúcnosti.

Karty, s ktorými hrá Andrej Danko, sú slabé: Politológovia nevidia dôvod na prekreslenie politickej mapy
Zľava Peter Pellegrini, Andrej Danko a Robert Fico. Foto: TASR/Martin Baumann

Zvolením Petra Pellegriniho do funkcie hlavy štátu začali zo Slovenskej národnej strany (SNS) zaznievať ohlasy za prekresľovanie politickej mapy vo vládnej koalícii.

Sám Pellegrini ešte v nedeľu (7. 4.) tvrdil, že sa jeho zvolením v koalícii nič nemení a platia výsledky vlaňajších parlamentných volieb. Dôvod na otváranie koaličnej zmluvy nevidia ani politológovia.

Šéf národniarov Andrej Danko podľa nich nemá čím kontrovať. O ďalšom fungovaní koalície a prípadných zmenách rokujú predstavitelia strán Smer-SD, Hlas-SD a SNS na stredajšej (10. 4.) koaličnej rade.

Nedostatočne silné karty

Podľa politológa z Masarykovej univerzity v Brne Petra Spáča je SNS oproti scenáru účasti vo Ficovej vláde v nevýhode. „Nemá alternatívu, takže ak by jej požiadavkám Hlas a Smer nevyhoveli, nemá čím kontrovať,“ vysvetlil pre spravodajský portál Správy RTVS.

Odchodom do opozície by podľa neho národniari prišli aj o tie personálne nominácie v exekutíve, ktoré momentálne majú.

Politológ Univerzity Komenského v Bratislave Samuel Spáč v relácii Aktuálne :24 uviedol, že taktiež nevidí dôvod, prečo by mal Hlas národniarom v niečom ustupovať. “Karty, s ktorými hrá Andrej Danko, nie sú dostatočne silné,“ povedal.

Pripomenul, že Danko v parlamentných voľbách získal spomedzi predsedov strán súčasnej koalície najmenšiu podporu voličov.

Nevylúčil, že Hlas pred voľbami v niečom SNS neustúpil. „O kompromisoch medzi stranami sa dozvedáme až spätne,“ uviedol s tým, že ak k nejakej dohode došlo, zmeny vo fungovaní koalície môžu nastať.

Špekulácie o zmenách v rezortoch

Vládne posty by sa mohli pomeniť jedine vtedy, ak by o to mal záujem samotný Hlas. Špekulovalo sa, že Hlas má záujem o ministerstvo kultúry, za ktorý by SNS prenechal ministerstvo školstva.

Súčasného ministra školstva Tomáša Druckera by presunuli na rezort zdravotníctva, kde by nahradil Zuzanu Dolinkovú, s ktorej prácou údajne v Hlase nie sú spokojní.

Pred koaličnou radou predstavitelia Hlasu a SNS pre štáb RTVS potvrdili, že sú to iba špekulácie. SNS však potvrdila, že na rokovanie ide s podmienkami, ktoré však nie sú ultimátne.

Isté zmeny však budú musieť nastať. Na poste predsedu parlamentu má Petra Pellegriniho nahradiť niekto z dvojice Denisa Saková a Richard Raši (obaja Hlas-SD), čím sa uvoľní jedno ministerské kreslo – buď na rezorte hospodárstva alebo investícií. Ujať by sa ho mal nový človek.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko