Na hlavný obsah

Počet prípadov šikanovania v školách je alarmujúci. Pomôcť by mohol nový projekt komisára pre deti

Uviedli ho v Topoľčanoch.

Počet prípadov šikanovania v školách je alarmujúci. Pomôcť by mohol nový projekt komisára pre deti
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Počet prípadov šikanovania v školách je podľa komisára pre deti alarmujúci. Riešenie vidí najmä v prevencii. Jeho úrad prišiel s národným projektom vzdelávania školských podporných tímov. Pomocou neho by mali učitelia lepšie predchádzať šikanovaniu. Projekt uviedli v Topoľčanoch.

Ponižovanie spolužiakov, fyzické násilie , zverejňovanie videí na sociálnych sieťach bez súhlasu. To sú podľa pedagógov z Topoľčian najčastejšie prejavy šikanovania, s ktorými sa u žiakov stretli.

Novému projektu komisára pre deti, ktorý by mohol znížiť počet prípadov šikanovania sa v reportáži v Správach :24 venoval redaktor RTVS Miroslav Lyko:

„Prostredníctvom vzťahov s deťmi si získavam ich dôveru a ide o to, že na základe dôvery ma vyhľadávajú. Vedia na koho sa majú obrátiť, máme aj schránku dôvery,“ priblížila školská psychologička ZŠ na Tríbečskej ulici v Topoľčanoch Zuzana Vrbinčíková. Komisár pre deti Jozef Mikloško upozorňuje, že šikanovanie je problém každej školy.

„Prichádzame s nápadom, ako pomôcť dospelým, týmto školským podporným tímom, zvládať nápor. Ako komunikovať s deťmi ako im poskytnúť v tomto prípade prvú pomoc. Doterajšie prípady ukazujú, že práve toto bol moment, keby sa lepšie zachytí, tak tým deťom sa efektívne pomôže,“ uviedol.

Prevencia proti šikane

Ambíciou tohto celoslovenského projektu je čo najviac podporiť prevenciu proti šikanovaniu, aby sa deti v škole cítili bezpečne. Začínajú s ním v Topoľčanoch. Na školenie prišli podporné tímy všetkých šiestich základných škôl. Boli medzi nimi školskí špeciálni pedagógovia a odborní zamestnanci škôl.

„Myslím si, že to pomôže nielen nám v škole, pedagógom, ktorí sa dozvedia, ako postupovať, ako správne rozvinúť všetky metódy alebo spôsoby komunikácie s dieťaťom alebo s rodinou,“ povedala riaditeľka školy Anna Krajčíková.

Súčasťou projektu sú aj stretnutia úradu komisára so žiakmi. „Učíme deti pristupovať k šikane tak, že prvá dôležitá vec, ktorú si treba uvedomiť v rámci triedneho kolektívu je vlastná zodpovednosť. Oni skutočne môžu zastaviť tú šikanu. Ak sa to nedarí im, tak na to sú tu potom dospelí,“ dodal odborný poradca komisára pre deti Miroslav Schlesinger.

Komisár pre deti príde pomôcť pedagógom i do ďalších slovenských miest. V budúcnosti chce do projektu prevencie proti šikanovaniu na školách zapojiť aj širšiu verejnosť.

Tento obrázok nemá vyplnený ALT popisok, jeho názov je image-4-1150x224.png

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko