Na hlavný obsah

Polícia evidovala počas volieb niekoľko priestupkov, začala aj trestné stíhanie

Na pokojný priebeh volieb dohliadalo 5 786 policajtov.

Polícia evidovala počas volieb niekoľko priestupkov, začala aj trestné stíhanie
Žena vhadzuje obálku s hlasovacím lístkom do volebnej schránky. Foto: TASR/Daniel Stehlík

Polícia evidovala počas druhého kola prezidentských volieb päť priestupkov, zaoberať sa bude aj 19 podnetmi. K vážnemu narušeniu verejného poriadku neprišlo. Na nedeľnej (7. 4.) tlačovej konferencii o tom informoval policajný prezident Ľubomír Solák.

„Prijaté bezpečnostné opatrenia vyhodnocujeme ako dostatočné,“ podotkol s tým, že v pohotovosti boli viaceré zložky polície. Na bezproblémovom zabezpečení volieb a verejného poriadku v rámci celého Slovenska sa v sobotu (6. 4.) podieľalo 5 786 policajtov.

Solák doplnil, že polícia počas prípravy druhého kola volieb evidovala jedno trestné oznámenie a šesť priestupkov. Polícia začala aj trestné stíhanie, ktoré sa týka podozrenia zo spáchania trestného činu šírenia poplašnej správy nalepením plagátu v Partizánskom.

Predseda štátnej volebnej komisie Eduard Burda označil voľby z organizačnej stránky za úspešne zvládnuté. „Všetko bolo v súlade so zákonom,“ povedal. Drobné problémy, ktoré sa vyskytli, boli podľa jeho slov promptne vyriešené.

Žena v Kolárove odvolila za inú osobu

V prípade členky volebnej komisie v Kolárove, ktorá odvolila za inú osobu, bol hlas zarátaný. „Hlas sa musel zarátať, pretože keby sa nezarátal, tak by sa musel vyradiť celý okrsok. To by bolo porušenie práv všetkých voličov, ktorí tam prišli,“ zdôvodnil Burda s tým, že ide o skreslenie výsledku o jeden hlas.

V prípade vylúčenia celého okrsku by bol efekt vyšší. Podozrením zo spáchania priestupku sa zaoberá polícia.

Tento obrázok nemá vyplnený ALT popisok, jeho názov je image-4-1150x224.png

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko