Na hlavný obsah

Dynamika kampane sa úplne zmenila, čo rozhodne prezidentské voľby? Politológovia hodnotia boj o palác

S politológmi sme sa rozprávali o najvýraznejších momentoch prezidentskej kampane.

Dynamika kampane sa úplne zmenila, čo rozhodne prezidentské voľby? Politológovia hodnotia boj o palác
Zľava prezidentskí kandidáti Ivan Korčok a Peter Pellegrini. Foto: TASR/Jaroslav Novák, Pavel Neubauer, koláž RTVS

Predvolebná prezidentská kampaň sa blíži ku koncu. Do druhého kola volieb sa dostali Ivan Korčok a Peter Pellegrini. S politológmi Jozefom Lenčom z Univerzity sv. Cyrila a Metoda v Trnave a Petrom Spáčom z Masarykovej univerzity v Brne sme sa pozreli na najvýraznejšie momenty z ich kampaní.

Zhodili sa, že rozhodujúcim momentom kampane by mohla byť dezinformačná kampaň, ktorej súčasťou bol aj falošný web kandidáta Ivana Korčoka. Uviedli to pre spravodajský web spravy.rtvs.sk.

J. Lenč: Sily sú vyrovnané

Jozef Lenč pripomenul, že kampaň sprevádzali aj chaotické momenty, najmä, pri podpore Korčoka alebo Pellegriniho zo strany neúspešných kandidátov z prvého kola. Spomenul nezhody medzi Štefanom Harabinom a jeho mediálnym tímom.

Rovnako ale aj vyjadrenie podpory Pellegrinimu Krisztiánom Forróom. S týmto krokom nesúhlasila časť predsedníctva strany Szövetség-Aliancia, ktorej je Forró šéfom.

Medzi výrazné momenty zaradil aj televízne duely a rozhlasovú debatu kandidátov. V prvej diskusii urobili podľa neho chyby obaja kandidáti, Korčok z neho však vyšiel lepšie. Pripomenul, že karty môžu zamiešať aj nasledujúce dve debaty, vrátane tej finálnej v RTVS.

Čo sa týka kampane na internete aj mimo neho, sily označil za vyrovnané. V online priestore má podľa neho navrch Korčok, a to pre zaujímavejší obsah, ktorý v ňom ostatné dni komunikuje.

Domnieva sa, že rozhodujúcim momentom by sa mohla stať aj dezinformačná kampaň namierená proti Korčokovi. Jej súčasťou bola aj falošná stránka, ktorá sa objavila počas veľkonočných sviatkov. Obsahovala nepravdivé výroky kandidáta. Korčok sa domnieva, že za webom stoja ľudia, ktorí robia kampaň Pellegrinimu.

„Uvidíme s čím príde ešte tím Peter Pellegrini a čo ‚vytiahne‘ Igor Matovič. Zatiaľ si myslím, že sily sú vyrovnané,“ uzavrel Lenč.

P. Spáč: Úplná zmena dynamiky kampane

Peter Spáč skonštatoval, že oproti kampani pred prvým kolom prezidentských volieb, je tá súčasná dynamicky odlišná. Pellegrini prešiel k aktívnejšiemu prístupu na to, aby dohnal svoju stratu na Korčoka z prvého kola. Pripomenul, že z tejto zmeny pramenia aj chyby, ktorých sa v doterajšej kampani predseda parlamentu dopustil.

Zmena nastala v oboch táboroch. Korčok aj Pellegrini prešli k útočnejšej rétorike. „Obaja kandidáti sa voči sebe viac vyhraňujú, čo logicky súvisí s tým, že voľby sa už aj formálne stali súťažou dvoch osôb,“ vysvetlil Spáč.

Agresívnejšie vyjadrovanie nezostalo však len medzi kandidátmi. Spáč upozornil aj na zvýšeniu miery agresivity zo strany Pellegriniho spolustraníkov. Spomenul dezinformačnú kampaň, ktorá obsahovala, okrem iného, strašenie vojnou, ale aj zvolanie Bezpečnostnej rady SR pred Veľkou nocou. Dodal, že takýto prístup je vo výraznom rozpore s ich „dlhodobo hlásaným heslom o pokoji“.

Kampaň podľa Spáča púta aj pre to, že o výsledku volieb vôbec nie je rozhodnuté. To však mohlo zapríčiniť aj to, že nadobudla emočný charakter. „Ak sa pred prvým kolom mohla zdať nudná, už to neplatí,“ podotkol. Navyše, pri Pellegrinim, nie je úplne presvedčivá podpora od jeho koaličných partnerov zo Smeru-SD a SNS.

Úspešnejší Korčok a nevýrazný Pellegrini

Politológ z brnianskej univerzity zaradil medzi výrazné momenty predvolebného boja aj debaty a diskusie na televíznych obrazovkách aj v rozhlasovom vysielaní. Kým v prvom dueli pred prvým kolom podľa neho išlo skôr o remízu, v rozhlasovej debate z 28. marca dominoval Korčok.

Prekvapením podľa neho mohol byť aj samotný výsledok prvého kola volieb. Aj ten mohol prispieť k výraznej zmene v komunikácii a v kampani ako takej. Pre Pellegriniho mohlo ísť o nepríjemné prekvapenie, vplyvom ktorého sa plán ísť do boja pred druhým kolom bez zmien, stal neudržateľným. Naopak, domnieva sa, že úspech Korčoka „nakopol“ a tempo si udržiava.

Na výsledok druhého kola môžu mať dosah aj čiastkové momentky kampane. Spáč medzi nimi spomenul už zmienený falošný web kandidáta Korčoka, ale aj epizódu Pellegriniho s letom súkromným lietadlom. Ako zaujímavosť tiež spomenul gradujúcu kvalitu výstupov Korčoka a naopak Pellegriniho nevýraznosť v jednotlivých debatách.

Tento obrázok nemá vyplnený ALT popisok, jeho názov je image-4-1150x224.png



Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko