Na hlavný obsah

Pozor na pochybný predaj diaľničných známok. Mnohé weby ich predávajú za oveľa vyššie ceny

Rezort dopravy upozorňuje aj na falošné SMS.

Pozor na pochybný predaj diaľničných známok. Mnohé weby ich predávajú za oveľa vyššie ceny
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Národná diaľničná spoločnosť (NDS) upozorňuje vodičov, aby si elektronické známky kupovali cez oficiálnych predajcov. Vodičom ponúka známky aj viacero internetových stránok. Kupujúci však za ne zaplatia oveľa viac, ako oficiálnym predajcom. Medzi nimi je aj internetová stránka digitalnaznamka-slovensko.sk.

Web na prvý pohľad vyzerá ako obyčajná sprostredkovateľská stránka na predaj elektronických diaľničných známok. Že niečo nie je v poriadku si zákazníci všimnú až keď uvidia neprimerane vysoké ceny.

,,Automaticky navyšujú tú pôvodnú, štátom garantovanú cenu. V podstate to nie je ani protizákonné, subjekt si plní podnikateľské pravidlá. Avšak je to podľa nás nekalá praktika, pretože spotrebiteľ je zavádzaný vyššou sumou,“ informoval zakladateľ Hoaxy a podvody David Púchovský.

Internetovým stránkam na predaj diaľničných známok sa v Správach RTVS venovala Karolína Janičíková:

Kým na oficiálnej stránke stojí desaťdňová známka 12 eur, na webe digitalnaznamka-slovensko skoro 21 eur. Tridsaťdňová je drahšia o takmer desať eur. Ročná diaľničná známka, ktorú oficiálni predajcovia predávajú za 60 eur, stojí takmer 75 eur.

,,
Porovnal by som to napríklad s rôznymi bankomatmi súkromných spoločností. Najmä tie, ktoré si pýtajú vysoké poplatky za výber hotovosti,“ uviedol Púchovský.

Stránku prevádzkuje holandská spoločnosť

Po vyhľadaní Identifikačného čísla DPH, ktoré mala stránka zverejnené, sme zistili, že ju prevádzkuje holandská spoločnosť Vignette & Visa B.V. Tá ponúka takýto predaj vo viacerých krajinách, napríklad aj v Česku. Objavilo sa na ňu množstvo sťažností.

,,Stránka sa tvári ako stránka eDálnice. Vykázala, že moja doterajšia známka je neplatná a za kúpu novej ročnej známky si zaúčtovala poplatok 500 Kč (20 eur). Zadaná e-mailová adresa je falošná,“ zaznelo v recenzii na webe VašeStížnosti.cz.

Práve pri reklamáciách cez stránku nastanú problémy. Skúsili sme vrátiť zakúpenú známku. Dostali sme odpoveď, že sa to nedá. Následne nás stránka prepojila s niekým menom Tommy, ktorý sa nám po oznámení problému už neozval.

NDS upozorňuje, že známky treba kupovať cez oficiálne predajné kanály.

,,Cez portál eZnamka.sk, cez aplikaciu eZnamka alebo jedno z oficiálnych kamenných miest. Neplatí žiadne poplatky navyše za sprostredkovanie. Zároveň je omnoho jednoduchší reklamačný proces a vyhne sa mnohým ďalším komplikáciám,“ poradil hovorca NDS Tomáš Ferenčák.

David Puchovský upozorňuje, že pochybné stránky predajcov, by mohli ľudia odhaliť napríklad aj podľa nejasných informácií v obchodných podmienkach.

Podvodné SMS

Ministerstvo dopravy upozorňuje aj na falošné SMS správy. V mene rezortu podvodníci žiadajú zaplatenie diaľničných poplatkov. Ministerstvo upozorňuje, že takéto správy neposiela a od ľudí nikdy nežiada peniaze.

„Tieto SMS sú podvod. Prosím neklikajte na linky, ktoré sú v týchto SMS uvedené. A prosím správajte sa zodpovedne, ministerstvo určite takouto formou nikdy nekomunikuje,“ vysvetlil minister dopravy Jozef Ráž (nom. Smer-SD).

Tento obrázok nemá vyplnený ALT popisok, jeho názov je image-4-1150x224.png

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika