Na hlavný obsah

Prezidentské voľby boli výnimočné: Odborníci vysvetlili, čo zavážilo v súboji Pellegriniho a Korčoka

Výsledok prezidentských volieb komentovali odborníci.

Prezidentské voľby boli výnimočné: Odborníci vysvetlili, čo zavážilo v súboji Pellegriniho a Korčoka
Víťaz prezidentských volieb Peter Pellegrini počas volebnej noci. Foto: TASR/Martin Baumann

Na výsledky prezidentských volieb reagovali aj odborníci. Podľa politológa sa Petrovi Pellegrinimu podarilo získať voličov neúspešných kandidátov. Ivan Korčok úspešne mobilizoval tiež, no vyčerpal svoju voličskú základňu.

Druhé kolo volieb bolo najtesnejším v histórii priamej voľby prezidenta na Slovensku. Rozdiel medzi kandidátmi bol približne šesť percentuálnych bodov.

„Vidíme, že opäť zavážili tí voliči, ktorí nie sú jednoznačnými jedného alebo druhého kandidáta. A to, čo ich presvedčilo, bola jednotlivá rétorika alebo apel jednotlivých kandidátov,“ komentoval výsledok volieb analytik agentúry MEDIAN SK Michal Mislovič.

„Nakoniec sme videli, že súčet hlasov bol veľmi podobný tomu, koľko získala vládna koalícia počas parlamentných volieb,“ uviedol politológ z Univerzity sv. Cyrila a Metoda v Trnave Jozef Lenč.

Reakcie politológov na výsledok prezidentských volieb priniesol v Správach RTVS redaktor Oliver Remiaš:

Prezidentské voľby boli výnimočné aj z pohľadu účasti a zisku kandidátov v druhom kole. Kým v roku 2019 stačilo Zuzane Čaputovej na víťazstvo niečo cez milión hlasov, Petrovi Pellegrinimu sa podarilo získať 1.409.255 voličov.

Odborníci hovoria, že Ivan Korčok mobilizáciu nepodcenil. Peter Pellegrini mohol jednoducho osloviť viac ľudí ako on. „Bázu pravicového voliča, liberálneho a konzervatívneho, ktorú zase mohol oslovovať naopak pán Korčok, tak tá je niekde na úrovni 1,2 až 1,4 milióna,“ ozrejmil Michal Mislovič.

„To, že získal práve Ivan Korčok až 1 200 000 hlasov ukázalo, že práve tá jeho kapacita nabaľovať ďalších voličov, poprípade nevoličov z prvého kola, bola podstatne nižšia ako Petra Pellegriniho,“ reagoval politológ z Trenčianskej univerzity A. Dubčeka Miroslav Řádek.

Sociologička poukázala na vyvolávanie strachu

Podľa sociologičky Silvie Porubänovej Peter Pellegrini vo svojej predvolebnej kampani využíval strach ľudí z vojnového konfliktu. „Zahrávať sa s takýmto naratívom je veľmi zradné. Môže to byť veľmi kontraproduktívne, pretože po júni 2024 príde na miesto tá úplne legitímna otázka. Áno, ale čo teraz náš prezident môže spraviť pre mier?“ skonštatovala sociologička.

Peter Pellegrini počas volebnej noci povedal, že by chcel byť prezidentom všetkých občanov. Sociologička hovorí, že nový prezident bude musieť aj ukázať, že spájať rozdelenú spoločnosť vie.

„V konečnom dôsledku netvrďme o tom, že niekto je prezidentom alebo má zámer byť prezidentom, že je to nejaká jeho komparatívna výhoda. Je to snáď samozrejmosť,“ povedala Porubänová.

Sociologička dodáva, že každý volič si bude môcť po nastúpení novej hlavy štátu do úradu overiť, či nový prezident rozdelenú spoločnosť spájať aj dokáže.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko