Na hlavný obsah

Pri studni vznikla nelegálna skládka, vo vode namerali arzén: Starosta Martoviec sa o odpade dozvedel až od štábu RTVS

Stavebný odpad tam pravdepodobne zvážili roky.

Pri studni vznikla nelegálna skládka, vo vode namerali arzén: Starosta Martoviec sa o odpade dozvedel až od štábu RTVS
Nelegálna skládka pri obci Martovce. Foto: RTVS

Na pozemku družstva v Martovciach vznikla nelegálna skládka. Stavebný odpad tam pravdepodobne zvážali roky. Obyvatelia sa obávajú, že skládka mohla spôsobiť znečistenie miestnej artézskej studne.

Na skládku upozornili obyvatelia obce Martovce. Oznámenie na enviropolíciu podali už minulý rok. Starosta sa o skládke dozvedel až od nás. „Som z toho nešťastný. Stane sa u nás takýto prípad a starosta obce o tom nemá informácie,“ starosta obce Martovce István Keszeg.

Nelegálnu skládku niekto založil na pozemku družstva mimo dohľadu zamestnancov. V družstve o nej nevedeli až do vlaňajšieho decembra, keď ich predvolala na výsluch polícia.

„Dozvedela som, že na náš pozemok už dlhšiu dobu niekto znáša smeti. Kopilo sa to tam až tak, že bolo vidieť, že je to dlhodobá práca. Môžem povedať, že na to smetisko niesli smeti niekoľko rokov,“ povedala predsedníčka predstavenstva družstva Martovce Katarína Endrédiová.

Našli tam použité obaly z farieb, lakov a azbestové krytiny zasypané popolom a ďalším stavebným materiálom.

Prípadu znečistenia vodného zdroja v Martovciach sa v Správach RTVS z regiónov venovala redaktorka Marína Opálková:

Páchateľov zachytili kamery

Páchateľov, ktorí sem tento nebezpečný odpad zvážali, má polícia na kamerových záznamoch.

„Vyšetrovateľ enviropolície začal trestné stíhanie pre trestný čin neoprávneného nakladania s odpadmi. V závislosti od toho, aké budú výsledky dokazovania, sa trestná sadzba môže pohybovať v rozmedzí od dvoch do osem rokov,“ priblížila hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Bárdyová.

„Všetci vieme, že sme obklopení vodami – starými jazierkami aj novšími tokmi rieky Nitra, Žitavy. Takže musíme dávať pozor na životné prostredie,“ uviedol Keszeg.

Odpad sa nachádza hneď vedľa vodných plôch. Starosta dal nedávno urobiť rozbor vody miestnej artézskej studne. „Bohužiaľ, výsledky sú aké sú. Prekročili sme aj správne hraničné hodnoty v prípade arzénu, takže voda nie je pitná,“ dodal.

Na artézsku studňu tak po dlhých rokoch používania pribudol nápis „Nepitná voda“. Súvis znečistenej vody so skládkou nebol zatiaľ potvrdený ani vylúčený.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny