Na hlavný obsah

V obci na Horehroní sa obávajú znečistenia vodných zdrojov. Dôvodom je rozsiahla výstavba chát

Developer podľa obyvateľov nepostupuje v súlade s projektom.

V obci na Horehroní sa obávajú znečistenia vodných zdrojov. Dôvodom je rozsiahla výstavba chát
Rekreačné chaty a apartmánový dom v Dolnej Lehote. Foto: RTVS

Obyvatelia Dolnej Lehoty sa obávajú znečistenia vodných zdrojov. Na túto situácia upozornili už niekoľkokrát starostku obce. Obrátili sa aj na viaceré úrady. Problémom je rozsiahla výstavba rekreačných objektov.

Developer z Bratislavy stavia v Dolnej Lehote osem rekreačných chát a apartmánový dom. Miestni tvrdia, že nepostupuje v súlade s projektovou dokumentáciou, podľa ktorej mala každá chata mať železobetónovú žumpu.

„Stavebník tam umiestnil čističky odpadových vôd, ku ktorým však nemá žiadne zákonnom stanovené povolenia,“ uviedla obyvateľka Dolnej Lehoty Ľubica Pavlovová.

Podľa obyvateľov môže voda z čističiek aj po spracovaní odpadu ešte obsahovať nebezpečné látky. „Obávam sa toho, že tie čističky môžu kontaminovať povrchovú alebo podpovrchovú vodu, ale aj hlbšie umiestnené vodné zdroje,“ uviedol obyvateľ Dolnej Lehoty Ladislav Ganzarčík.

„Celá táto oblasť patrí do ochrannej vodohospodárskej oblasti. Pitné zdroje, povrchová, ale aj podzemná voda sú jedny z najkvalitnejších na Slovensku,“ dodala Pavlovová.

Obavám obyvateľov Dolnej Lehoty v Správach RTVS z regiónov venoval redaktor Dominik Veľas:

Nádrž na zber dažďovej vody

Oslovili sme aj staviteľa. Na otázky neodpovedal ani písomne. Odkázal nás na rozhodnutie Štátneho stavebného dohľadu. Ten kontrolu vykonal pred dvoma rokmi. V zápisnici uvádza, že nádrže umiestnené na pozemku neboli zabudované a majú slúžiť ako nádrž na zber dažďovej vody.

„Práveže to tam nie je zakreslené vôbec. Vôbec tam nie sú žiadne plastové nádrže, ktoré by zberali vodu. Nie sú zadefinované ani v pláne, na ktorý sa odvolávajú,“ povedal obyvateľ obce Štefan Romančík.

„Obec s poslancami tam bola na obhliadke. Pri kolaudácii sme zistili, že sú tam čističky odpadových vôd. Nepodpíšem kolaudáciu, pokiaľ tam nebudú nepriepustné žumpy,“ priblížila starostka obce Dolná Lehota Viera Hudíková.

V týchto dňoch podali obyvatelia aj podnet na odbor životného prostredia okresného úradu v Brezne a na miestnu prokuratúru.

Tento obrázok nemá vyplnený ALT popisok, jeho názov je image-4-1150x224.png

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny